Hlavní obsah

Soud potvrdil tresty pro mladé lupiče zlata a šperků

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Konečné verdikty vynesl v pondělí Vrchní soud v Olomouci v případě šesti mladíků obžalovaných za loňská loupežná přepadení zlatnictví v Uherském Brodě a Hodoníně. Maskovaní a ozbrojení pachatelé si odtud odnesli zlaté šperky v celkové hodnotě více než 5,5 miliónu korun.

Článek

Tři muži stráví ve vězení pět a půl roku, a jeden 8,5 let. Další dva pachatelé, kteří jsou mladiství, dostali podmíněné tresty. U většiny z nich potvrdil vrchní soud v Olomouci dřívější rozsudek krajského soudu.

Kvůli nízkému věku dvou pachatelů bylo jednání soudu neveřejné.

V případu se zodpovídali již dříve ještě další dva muži, z nichž jeden byl také mladistvý. Ty brněnský krajský soud potrestal za podílnictví podmíněnými tresty. V jejich případě se žádná ze stran již neodvolala a rozsudek je pravomocný.

Největší trest dostal hlavní pachatel čtyřiadvacetiletý Slovák Maroš Straňák. V jeho případě však vrchní soud přistoupil ke snížení trestu z původních devíti na 8,5 let, a to po upřesnění právní kvalifikace.

„V jeho případě nešlo o jeden pokračující zločin loupeže se škodou značného rozsahu, ale o dva samostatné zločiny, které spáchal v různém postavení. Jednou se loupeže sám zúčastnil, ve druhém ji organizoval, aniž by se jí přímo nezúčastnil,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám