Hlavní obsah

Uzbeci udusili prostitutku a podřízli cizince, nejvyšší soud tresty potvrdil

– Brno

Nejvyšší soud (NS) potvrdil čtyřem Uzbekům tresty za vraždu ukrajinské prostitutky a pokus o usmrcení dalších dvou lidí. Údajný hlavní strůjce činu Sohibek Juldašbajev si vyslechl doživotní trest, jeho komplicové Naimjon Alimov, Chusnidin Šodijev a Akmal Džabarov si odpykávají tresty 21, 23 a 16 let. Nejvyšší soud jejich dovolání odmítl pro zjevnou neopodstatněnost, řekl mluvčí soudu Petr Knötig.

Článek

Uzbečtí mladíci se podle obžaloby v únoru 2008 vypravili do Vodičkovy ulice v Praze do bytu prostitutky, která byla Juldašbajevovou milenkou. Proti vůli obyvatelky bytu si počkali na cizince, který se živil jako její "pasák" a dlužil Juldašbajevovi peníze.

Byt nejprve vyloupili, a když tam cizinec nad ránem přišel s další prostitutkou, zbili a zkopali ho tak, že mu mimo jiné zlomili několik obličejových kostí. Juldašbajev mu pak podřízl hrdlo. Uzbeci se domnívali, že je muž mrtvý, a začali řešit, jak naložit s dvěma očitými svědkyněmi.

Poté, co je někteří z nich znásilnili, Juldašbajev svou spoutanou milenku za pomoci ostatních údajně udusil - přetáhl jí přes hlavu igelitový sáček. Podle znalců žena umírala zhruba deset minut v trýznivých bolestech. Stejný osud měl potkat i druhou prostitutku, ta si ale dokázala sáček z hlavy strhnout a slíbila Uzbekům výměnou za svůj život 20 tisíc eur, asi půl miliónu korun. Proto ji nezavraždili.

Chtěli utéci od soudu

Při odchodu z bytu cizinci polili tělo podříznutého muže alkoholem, zapálili ho a pustili plyn. Muž se ale bolestí probral a i přes závažná zranění si dokázal přivolat pomoc. Podle pražských soudů se jasně prokázalo, že všichni čtyři Uzbeci byli v dotyčném bytě a že se každý z nich na trestných činech nějakým způsobem podílel. Tresty jim pak soud uděloval podle míry jejich provinění.

Juldašbajev, kterého odvolací senát potrestal nejpřísněji, je podle znalců velmi agresivní a jeho pobyt na svobodě je velmi nebezpečný. Všichni cizinci skončí podle pravomocného rozhodnutí ve věznici s nejpřísnějším režimem. Proces u pražských soudů provázela velká bezpečnostní opatření. Cizinci se totiž ve vazební věznici domlouvali motáky na tom, že na městském soudu zastřelí justiční stráž a utečou na svobodu. Jeden z nich ve vězení skutečně napadl eskortu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám