Hlavní obsah

Měl zneužít 118 dívek. Místo k soudu odjel domů na Ukrajinu

Právo, Jaroslav Švehla

Ukrajinec Andrij Buchalo (25), obžalovaný ze zneužití 118 dívek, se vyhýbá soudu. I když byl loni propuštěn z vazby díky slibu, že se bude účastnit soudního řízení, odjel z ČR a ve čtvrtek ani v pátek k Okresnímu soudu v České Lípě nepřišel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Svědci a poškozené dívky tak čekali na chodbách soudu zbytečně. „V nepřítomnosti obžalovaného nelze konat. Podle sdělení jeho obhájkyně by se měl nacházet na Ukrajině,“ řekla Právu českolipská soudkyně Zuzana Bohatá Koldovská.

Na začátek hlavního líčení letos v červnu, které vzhledem k nízkému věku poškozených proběhlo za zavřenými dveřmi, se obžalovaný dostavil. „Je otázka, jestli měl dopředu sdělit, na jak dlouho hodlá opustit republiku. V létě to soudu sdělil. Budeme dál pátrat, pak zvážíme další postup,“ uvedla soudkyně.

Pokud by se muž soudu vyhýbal i nadále a soudní obsílku by mu na nahlášenou adresu nedokázali doručit ani policisté, soud by po něm mohl vyhlásit pátrání. „V tomto případě je spíš reálnější vydání příkazu k zatčení ať již na půdě ČR nebo eurozatykače. Pokud by se zdržoval na Ukrajině, tak bude muset být vydán mezinárodní příkaz k zatčení,“ dodala soudkyně. Další jednání je vyhlášeno až na 12. až 15. březen.

Nejmladší dívce bylo jen osm let

Buchalovi hrozí mu až osmiletý trest odnětí svobody. Ten kontaktoval prostřednictvím internetu několik stovek nezletilých dívek ve věku od osmi do čtrnácti let a požadoval po nich, aby si fotografovaly intimní partie a snímky mu poslaly. Před některými prostřednictvím webové kamery onanoval, anebo jim předváděl i jiné sexuální praktiky. Nejmladší dívce, kterou měl takto zneužít, bylo v době činu pouhých osm let.

Obžalovaný vinu nepopírá, ale brání se, že počet dívek, které kontaktoval, bylo méně. Prý také netušil, kolik je dívkám let.

Odborníci z oboru psychiatrie a sexuologie ho ve znaleckém posudku označili za nebezpečného vzhledem k poruše jeho osobnosti a k jeho sexuální deviaci. Policejní vyšetřování případu odstartovalo oznámení otce jedné z dívek, který si přečetl historii komunikace své dcery s mladíkem na internetové diskusi.

Reklama

Výběr článků

Načítám