Hlavní obsah

Kotrouš dostal 6 let za úplatky. Dcera otěhotněla, matka má rakovinu, hájil se

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý ředitel městské policie Vladimír Kotrouš dostal za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby u Městského soudu v Praze šest let. Soudce mu také zakázal na deset let pracovat u policie nebo městské policie.

Kotrouš dostal šest let za úplatky Video: Novinky

 
Článek

Soud v Kotroušově kauze až na detaily vyhověl verzi obžaloby. Nejenže Kotrouš jednal jako úřední osoba a zneužil tím svěřenou pravomoc, ale také chtěl skutečně dosáhnout dlouhodobého plnění ze strany osloveného podnikatele, a ročně by si tak přišel na nejméně 1,2 miliónu korun. Zneužití pravomoci úřední osoby se však podle soudu dopustil jen ve stadiu pokusu.

Soudce Kydalka a jeho senát vzali při rozhodnutí o výši trestu do úvahy Kotroušovo částečné přiznání i předchozí bezúhonnost. „Bylo to kolektivní rozhodnutí, nemohu prozrazovat všechno,“ komentoval Kydalka šestiletý verdikt. Sám má na pražském městském soudu pověst spíše přísného soudce a například osmiletý trest pro otce „vlčích dětí“, který před časem vynesl, byl považován za exemplární.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vladimír Kotrouš u soudu

Soud se dnes také nepřiklonil k peněžitému trestu, který pro Kotrouše žádala státní zástupkyně. Podle Kydalky je desetiletý zákaz činnosti u policie příhodnějším řešením. Zda se některá ze stran proti rozsudku odvolá, dnes u soudu nezaznělo. Obžaloba i obhajoba si ponechaly zákonnou lhůtu na rozhodnutí.

Využil jsem situace kolem zrušení výběrového řízení. Byl to naivní skutek.
Vladimír Kotrouš

„Otěhotněla mi dcera, která neměla vlastní příjem. Staral jsem se o skoro 80letou maminku, která má rakovinu,“ popisoval ve čtvrtek v závěrečné řeči u soudu opět se slzami v očích svou tíživou životní situaci z loňského léta Kotrouš.

Nepříjemné, ale celkem běžné životní situace, s nimiž se setká skoro každý, řešil tím, že si místnímu podnikateli Josefu Jíšovi řekl o pětiprocentní provizi ze zakázky na servis služebních aut, jinak se měl postarat o to, aby o zakázku přišel.

„Využil jsem situace kolem zrušení výběrového řízení. Byl to naivní skutek,“ prohlásil Kotrouš.

Kotroušovo přiznání je účelové, tvrdí obžaloba

Naopak státní zástupkyně Jana Hercegová dala jasně najevo, že ji obhajoba bývalého strážníka ani trochu nedojala. Muž, který pobíral včetně odměn až 90 tisíc měsíčně, nebyl schopen doložit víc, než že jeho manželka dlužila cirka 40 tisíc korun na nájemném za soukromé fitness centrum, přičemž policie jen v jeho osobním trezoru našla přes 70 tisíc korun v hotovosti. Další peníze měl například na penzijním účtu a rodina disponovala i slušným majetkem.

„Jeho obhajoba je ryze účelová,“ uvedla Hercegová. Kotrouš se podle ní přiznal jen k tomu, k čemu musel. Navíc podle přiznání to vypadá, že se dopustil podvodu, a ne korupce, za což by mu hrozil mírnější trest.

Kotrouš v pondělí u soudu přiznal, že převzal od majitele autoservisu Josefa Jíši částku 150 000 korun. S ní ho chytili policisté. [celá zpráva]

Obžaloba ho ale vinila, že předtím převzal i sumu 200 000 korun, což ale Kotrouš nepřiznal.

Bývalý šéf pražských strážníků také řekl, že se pokoušel Jíšovi namluvit, že může ovlivnit výběrové řízení, v němž by firma opět získala zakázku na servis policejních aut. To ale nebylo v jeho silách, zakázku, o níž se rozhodovalo na magistrátu, ve skutečnosti nemohl ovlivnit.

Kotrouš proto tvrdí, že Jíšu podvedl a nikoliv, že převzal úplatek.

Trestný čin podvodu by pro něj býval byl příznivější, protože jako maximální trest mu hrozilo pět let vězení. Za přijetí úplatku je maximální sazba 12 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám