Hlavní obsah

Odsoudili mě neprávem, tvrdí muž, který před soudem drží hladovku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Protestní hladovku před budovou Okresního soudu v Karviné drží od pondělí pětapadesátiletý Pavel Barkoci. Už osmnáct let se marně domáhá obnovy procesu, ve kterém byl odsouzen k devítiletému trestu za přepadení dvou mužů. Soudy všechny jeho žádosti na obnovu procesu doposud zamítají, muž ale stále trvá na svém.

Foto: Aleš Honus, Právo

Před karvinským soudem drží hladovku Pavel Barkoci, který se stal podle svých slov obětí justičního omylu.

Článek

O své hladovce Barkoci již informoval ministra spravedlnosti, předsedu vlády i Nejvyšší státní zastupitelství. Svůj protest považuje za poslední možnost, jak očistit své jméno. „Buď se konečně někdo chytne za nos a dojde k obnově procesu, anebo to nechají dojít tak daleko, že zemřu,“ řekl Právu ve středu Barkoci, který podle svých slov pije pouze vodu a čaj. Před budovou soudu postává s transparentem denně od 8 do 16 hodin.

Jeho případ se začal odvíjet v roce 1994, kdy byli přepadeni dva muži u karvinské restaurace Rozvoj. „Když jsem odcházel domů, na parkovišti jsem viděl dva zmlácené chlapy. Raději jsem odešel, nechtěl jsem s tím mít nic společného. Později pro mne přišli policajti a hodili to na mne,“ tvrdí Barkoci s tím, že tehdy měl určité problémy se zákonem. „Nebyl jsem žádný svatoušek, tohle přepadení ale na svědomí nemám. Policajtům jsem se jenom hodil jako pachatel, měl jsem u nich škraloup,“ tvrdí Barkoci.

Ministerstvo jednu stížnost uznalo

Muž byl tehdy odsouzen na devět let do vězení. Po celou dobu výkonu trestu podával stížnosti na soudce a trestní oznámení na kriminalisty. „Psal jsem všem předsedům vlád od Klause přes Zemana, Špidlu a Grosse. Psal jsem ministrům spravedlnosti, prezidentovi i všem justičním orgánům. Nic se ale nezměnilo,“ vzpomíná Barkoci.

„Říkali mi, ať se přiznám a přestanu si stěžovat, že budu mít šanci na podmíněné propuštění. To jsem ale odmítl, a tak jsem si odseděl celých devět let,“ tvrdí.

Teprve v minulém roce nastal určitý zlom, když ministerstvo spravedlnosti uznalo jeho stížnost na porušení zákona a rozhodlo, že Okresní soud v Karviné i Krajský soud v Ostravě porušil zákon tím, že mu nebyl v jeho případu ustanoven obhájce. Přesto k obnově řízení ani v loňském roce nedošlo, protože soud rozhodl, že ani zjištěná pochybení nemění nic na důkazní situaci a nemohla by mít na odsuzující verdikt žádný vliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám