Hlavní obsah

Svědci: Kotrouš rozhodoval jen o malých zakázkách

Právo, Josef Koukal
Praha

Bývalý šéf městské policie v Praze Vladimír Kotrouš sice měl co do činění s veřejnými zakázkami, nemohl však rozhodovat o desítkách miliónů korun. V takových případech měla poslední slovo rada hlavního města.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Kotrouš přichází k soudu

Článek

U městského soudu v Praze to v úterý uvedli svědci, kteří hovoří o okolnostech výběrového řízení na autoservis pečující o služební auta strážníků. Právě za jeho zrušení měl od Autoservisu Josefa Jíši Kotrouš přijmout loni úplatek.

Svědci z řad městské policie a zaměstnanců magistrátu tak nahrávají variantě, s níž v pondělí Kotrouš vystoupil, totiž, že nemohl Jíšovi nikdy splnit slibované zrušení tendru. To by pro něj znamenalo překvalifikování původní obžaloby ze zvlášť závažného zločinu přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby na podvod. Místo dvanácti let vězení by mu tak hrozily maximálně čtyři roky.

„O převzetí úplatku nic nevím,“ řekl soudu náměstek šéfa městské policie Jaroslav Bláha. Ke zrušení soutěže na opravy aut podle něj rozhodla stížnost jednoho z neúspěšných uchazečů. Strážníci podle něj museli v posledních letech šetřit, ze zhruba 80miliónového rozpočtu seškrtali loni deset miliónů. Pokud tím Kotrouš při vyjednávání s Jíšou argumentoval a vysvětloval tím, že magistrát vypisuje na zakázku novou soutěž, mohl mít pravdu.

Ředitelka kabinetu primátora pak vypověděla, ředitel městské policie mohl přiklepnout zakázku maximálně do výše dvou miliónů korun. Že se měl Kotrouš při jednání s Jíšou odvolávat na poradce primátora, jejichž jménem prý údajně vystupuje, považovala šéfka kabinetu za normální. „I mně se stalo, že se někdo zaštítil mým jménem, aniž by to byla pravda,“ podotkla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám