Hlavní obsah

V Rudné u Prahy hořely chemické látky, zamořily průmyslový provoz

– Rudná (u Prahy)

Při výrobě náplní do filtrů se v pondělí v průmyslovém areálu v Rudné u Prahy vznítily chemické látky. Do ovzduší unikly chlor a fosgen, dva lidé se nadýchali kouře a museli být ošetřeni. Hasiči odvětrávali zamořené prostory a museli počkat, až koncentrace chemických látek poklesne. Požár hasiči uhasili kolem 18:00, škodliviny už do ovzduší neunikají. Vzniklá škoda dosahuje 20 miliónů korun, uvedla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Požár byl podle mluvčí nahlášen kolem 12:30. "V současné době je v objektu vysoká koncentrace škodlivin. Na místě je asi sedm jednotek hasičů, ale nedá se tam nic dělat, protože se do objektu nemůže," popsala odpoledne situaci.

Hasiči nejprve informovali starostu Lubomíra Kocmana o tom, že situace není tak vážná, aby musel vyhlašovat nějaký poplach nebo krizový plán. "V hale jsou nějaké překročené parametry, ale v podstatě 30 metrů od haly je to bez kontaminace," řekl Kocman. Situaci podle něj měli hasiči pod kontrolou a čekali, jak to dopadne uvnitř haly.

Chemické látky se vznítily při výrobě náplně do filtrů na odpadní vody kvůli nedodržení technologického postupu, uvedla Kostková. Hasiči z dvoupodlažního objektu s výrobními a skladovacími prostory evakuovali 26 osob. Chemici koncentrace škodlivin v ovzduší v hale i jejím okolí měřili neustále. Druhý poplachový stupeň nakonec vyhlášen byl, skončil ale už v 16:30.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám