Hlavní obsah

Inspekce obsadila věznici v Heřmanicích, začalo zatýkání

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Desítky vyšetřovatelů Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zasahují podle zjištění Práva od pátečního večera a znovu od sobotních ranních hodin v ostravské věznici v Heřmanicích a přilehlých objektech. Už zadrželi devět osob.

Inspekce obsadila věznici v Heřmanicích, začalo zatýkáníVideo: Prima FTV

 
Článek

„Jedná se o akci GIBS s pracovním názvem CUPRUM, která běží od pátečních odpoledních hodin. Probíhá v úzké spolupráci s vedením věznice Heřmanice. Do současné doby byli našimi lidmi zadrženi čtyři příslušníci vězeňské služby a pět civilních osob,“ řekla v sobotu Právu mluvčí GIBS Radka Sandorová. Dodala, že do akce je nasazeno několik desítek členů GIBS, kteří stále pracují na dalších úkonech trestního řízení.

Trestná činnost zadržených souvisí podle zjištění Práva s areálem v blízkosti samotné věznice, v němž hned několik firem těží ze starých spotřebičů a různých jiných zbytků drahé kovy, mezi nimi i měď (což je latinsky CUPRUM). Zadržené civilní osoby nepatří podle všeho k zaměstnancům věznice.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Věznice v Ostravě-Heřmanicích v době obsazení inspektory z Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Do tohoto areálu chodí podle informací Práva pracovat také někteří vězni, kteří jsou v mírnějším režimu odsouzení a mají tedy možnost si přivydělat mimo objekt věznice. Ti právě pomáhají tamním firmám těžit měď a na jejich práci dohlížejí i bachaři. Není tedy vyloučeno, že v cele předběžného zadržení skončili právě někteří z bachařů hlídajících ve zmíněném areálu u věznice odsouzené, kteří tam těžili mimo jiné měď.

Podle zjištění Práva může razie GIBS souviset s údajnými krádežemi mědi v areálu u heřmanické věznice.

Razii potvrdilo i ministerstvo spravedlnosti

Informaci Práva o razii potvrdil i první náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák, který má vězeňství na starosti.

„Mohu potvrdit, že už od pátečního večera zasahuje inspekce ve věznici v Heřmanicích a úkony trestního řízení poběží i přes víkend,“ řekl v sobotu Právu Volák. Zatím se odmítl vyjádřit k tomu, zda skončil v poutech někdo z pracovníků věznice. Podle zjištění redakce Práva přímo z místa však detektivové z GIBS odvezli do své ostravské pobočky ve Svinově několik osob, které v současnosti vyslýchají.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Věznice v Ostravě-Heřmanicích v době obsazení inspektory z Generální inspekce bezpečnostních sborů.

„Nemá to však žádnou souvislost s nedávným zásahem ve věznici ve Valdicích. Toto je dlouhodobě plánovaná akce a s vedením GIBS jsme se dohodli, že o víkendu k té věci nebudeme poskytovat žádné podrobnější informace, protože je to živá věc bezpečnostního charakteru, která v pátek začala a některé úkony trestního řízení ještě stále probíhají,“ doplnil Volák.

Ředitel věznice se nechce vyjadřovat

Sám ředitel heřmanického nápravného ústavu Petr Kadlec se o razii vůbec nechtěl s Právem bavit. „Nedám vám k tomu žádné vyjádření,“ opakoval hned několikrát Kadlec poté, co se jej Právo dotazovalo na zátah GIBS v areálu objektu.

Podle informací redakce několik desítek ozbrojených a maskovaných členů GIBS vtrhlo do heřmanické věznice v sobotu kolem deváté hodiny ráno. Stále ještě prohledávají tamní budovy. Jak již sdělil náměstek Volák, GIBS v Heřmanicích zasahoval také v pátek večer. Zda to bylo přímo ve věznici anebo v přilehlých objektech, to nikdo nechce komentovat.

Počátkem listopadu zasahovali příslušníci GIBS a vězeňské služby také ve Valdicích, kde celou noc prohledávali předem vybrané bloky věznice. Podle tehdejších informací Novinek hledali také střelné zbraně. Našli ovšem pouze mobilní telefony a nože. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám