Hlavní obsah

Bílý tygr zřejmě útočil po chybě ošetřovatelky, zachovala se ale duchapřítomně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Zoologická zahrada v Liberci je v pátek otevřená bez omezení. Přístupný je podle mluvčího zoo Ivana Langra i pavilon šelem, v němž ve čtvrtek vzácný bílý tygr zranil tři ošetřovatele. Nejvážněji zraněný mladistvý praktikant zůstane v nemocnici ještě několik dnů, řekl mluvčí liberecké nemocnice Lukáš Gibiec. "Je v dobrém stavu," dodal. Ženu, která pravděpodobně za incident může, vedení zoo přeřadilo na jiné pracoviště.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Samec bílého tygra Paris zranil ve čtvrtek tři ošetřovatele.

Článek

Případ prošetřuje policie, podle liberecké mluvčí Ludmily Knopové zatím nikoho neobvinili. Ředitel zoo David Nejedlo ale v pátek uvedl, že k napadení došlo pravděpodobně kvůli selhání jednoho zaměstnance. Žena se ale poté odvážně snažila odpoutat pozornost tygra od kolegy, kterého napadl.

"Na druhou stranu je třeba říci, že týž člověk svou duchapřítomností a okamžitým jednáním nejen povolal kompetentní nadřízené osoby, složky integrovaného záchranného systému, ale rovněž osobním nasazením a za cenu vlastního ohrožení odvedl pozornost šelmy od dvou již zraněných kolegů," uvedl v prohlášení ředitel.

Zaměstnankyni přesto už ve čtvrtek vedení zoo okamžitě přeřadilo na jiné pracoviště. "S dalšími opatřeními vyčkáme až do ukončení policejního vyšetřování," dodal Nejedlo.

Tygr napadl ošetřovatelku Video: Prima FTV

Sedmiletý tygr Paris na ošetřovatele zaútočil ve čtvrtek asi v 8:45, když uklízeli, tak jako každý den, výběh, kde měl později být i tygr. Dva a půl metráku vážící zvíře se ale dostalo do výběhu dříve a napadlo nejdříve mladého muže. Drápy a zuby mu způsobilo zranění na hlavě, zátylku, podpaždí a zádech.

Tygr byl v narkóze pět hodin

V jednu chvíli dokonce tygr táhl mladíka v zubech. Ošetřovatelky ale spustily povyk, aby upoutaly jeho pozornost. Jedna z žen do tygra navíc mlátila kyblíkem, podle jiné verze holýma rukama. Paris je přitom lehce zranil drápy. Zmatená šelma ale zabíjet nechtěla. "Nebylo to tak, že by tygr útočil jako na kořist. To by byly následky mnohem horší," řekl již ve čtvrtek ředitel liberecké zoo.

Pozornost zvířete nakonec upoutal lev v jiné části expozice a ženy se i s mladíkem před tygrem zavřely ve výběhu. Paris se poté dostal otevřenými manipulačními dveřmi na svobodu, stále se ale pohyboval v blízkosti expozice šelem. V útěku do dalších částí zahrady mu navíc bránilo auto s dalšími ošetřovateli.

Do příjezdu veterináře s narkotizační puškou Paris zejména dorážel na lvy. Šelmy od sebe oddělovalo bezpečnostní sklo. Zhruba po 45 minutách adrenalinem nabuzeného tygra nakonec zneškodnil veterinář asi trojnásobnou dávkou uspávací látky. Z narkózy se probral bílý tygr asi po pěti hodinách. Podle Langra je v pořádku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám