Hlavní obsah

Od konce prohibice zemřelo dalších 11 lidí

Právo, Josef Koukal
Aktualizováno

Dalších jedenáct obětí si vyžádala alkoholová aféra, která už od konce léta zaměstnává českou policii, od ukončení prohibičních opatření přijatých vládou koncem září. Většina z nich měla zásoby závadného alkoholu doma. Informoval o tom ve čtvrtek náměstek policejního prezidenta a šéf vyšetřovacího týmu Metyl Václav Kučera.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Šéf vyšetřovacího týmu Metyl Václav Kučera

Článek

Jak se ukázalo, jeden z případů neměl na svědomí metylalkohol, ale požití jiné chemikálie. I tak ale většina obětí doplatila na pití starších zásob závadného alkoholu.

„V osmi případech šlo o vlastní zásoby pocházející z přelomu srpna a září,“ uvedl Kučera. V těchto případech šlo podle něj o původní zdroj metylalkoholu, který byl policií v létě identifikován, a konzumenti se k němu navzdory varování vrátili. Další dva otrávení si lihovinu zakoupili v kamenném obchodě.

Policie proto opět upozorňuje, aby byli lidé obezřetní, protože mezi nimi stále koluje mnoho závadného alkoholu, který se doposud nepodařilo dohledat a je velmi nebezpečný.

Zejména v souvislosti s nadcházejícími vánočními svátky, kdy mnoho konzumentů sáhne po dříve zakoupených lahvích, považuje policie varování za víc než příhodné. Ze zhruba 15 tisíc litrů závadného alkoholu, o němž policie informovala koncem září, koluje stále mezi lidmi možná pět tisíc litrů.

Policie zjistí metyl i přes sklo

Obsah metylalkoholu v lahvi i bez jejího otevření dokáže zjistit nový přístroj, tzv. ramanův spektroskop, který si hodlá policie pro tento účel pořídit. Zařízení pracuje na bázi laserového paprsku a dokáže škodlivou látku detekovat i přes sklo. V Česku metodu pro boj s metylalkoholem zdokonalila letos po vypuknutí aféry Vysoká škola chemicko-technologická.

Podle Kučery je přístroj o něco větší než mikroskop. Používán bude pro testování lahví s podezřelým obsahem zejména v Moravskoslezském kraji, díky jeho mobilitě však bude moci být využíván po celé ČR.

V souvislosti s metanolovou aférou, která si vyžádala už 36 obětí, je v současné době stíháno 65 osob, z toho 29 vazebně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám