Hlavní obsah

U Kolína havaroval armádní bitevník L-159, pilota nalezli v troskách mrtvého

Právo, Novinky, rap, sts
Aktualizováno

U obce Radovesnice I u Kolína havaroval ve čtvrtek večer jednomístný bitevník L-159. Pád letadla potvrdila mluvčí generálního štábu Armády ČR Jana Růžičková. Pilot byl nalezen v troskách letadla. Provoz letounů L-159 je do odvolání zakázán.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo havárie bitevníku L-159Video: Novinky.cz

 
Článek

Podzvukový bitevník L-159 měl základnu v nedaleké Čáslavi, vracel se z výcvikového letu. Havaroval v 17:24. "Letadlo spadlo do neobydlené oblasti," řekla krátce po neštěstí Právu Růžičková.

Pilot měl nalétáno přes 1000 hodin, z toho 500 na tomto typu stroje. Byl v dobrém zdravotním stavu, uvedl večer náčelník generální štábu Petr Pavel.

Letoun byl v dobrém technickém stavu, měl nalétáno přes 800 hodin.Trosky jsou na ploše 200 krát 100 metrů. Vyšetřování na místě potrvá několik dní.

Svědek na tísňovou linku nahlásil, že viděl záblesk a zaslechl ránu. Hasiči v havarovaném stroji nikoho nenašli, nevěděli, zda se čtyřiatřicetiletý pilot katapultoval, a na poli spolu s armádou a s podporou vrtulníku po něm pátrali.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Místo neštěstí u Radovesnice na Kolínsku

Vzápětí se ale ukázalo, že domněnka o katapultáži byla mylná, tělo pilota se nachází v troskách a nekatapultoval se.

"Není jasné, zda se pokusil o katapultáž, nebo to vůbec nezkoušel. To ukáže až vyšetřování," řekla Růžičková.

Za L-159 letěl ještě letoun Casa, jehož pilot řídicí věži potvrdil  že vidí hořící letadlo. Podle šéfa vzdušných sil Jiřího Vernera nemá tato informace na nehodu zásadní vliv.

Foto: Mapy.cz

Letadlo podle policie spadlo u Radovesnice na Kolínsku.

Na místo neštěstí jede náčelník generálního štábu Petr Pavel. Neštěstím se bude zabývat komise pro vyšetřování leteckých nehod ministerstva obrany.

Foto: Novinky.cz

Trosky havarovaného letadla

Místo neštěstí je uzavřeno, blíž se nedostanou ani policejní a armádní auta, protože letoun spadl do rozbahněného řepkového pole. Podle informací Práva v něm zapadli i hasiči, kteří na místo dorazili jako první, a o pomoc s odtahem vozu museli požádat traktor.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nízký průlet podzvukového L-159 ALCA

Bitevník L-159
Letoun určený především k podpoře pozemních vojsk. Jeho dvoumístná verze se používá pro výcvik.
Stroje vyrábělo Aero Vodochody a odkoupil je od něj stát. Léta se je snažil prodat do dalších zemí. Země měla k dispozici 72 kusů, armáda, konkrétně čáslavská základna, jich používá 28.
Česko nedávno nabídlo letouny k odkupu soukromníkům.
Foto: Josef Vostárek, ČTK

Policie a vyšetřovatelé na místě neštěstí

V Česku se podle dostupných informací zřítil letoun L-159 pouze jednou, a to 24. února 2003 ve vojenském výcvikovém prostoru Jince na Příbramsku, uvedla ČTK. Zkušený třicetiletý pilot nehodu nepřežil. Příčinou havárie byla tehdy chyba pilota, který prováděl nebezpečný manévr v příliš malé výšce.

Další kolize L-159 se odehrála v srpnu 2010, kdy pilot na základně v Náměšti nad Oslavou nezvládl přistání a vyjel mimo dráhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám