Hlavní obsah

Tygr v liberecké zoo držel v zubech ošetřovatele, zachránily ho kolegyně s kýblem

– Liberec • Aktualizováno
Právo, Novinky, Ondřej Kořínek. lž. sve

V zoologické zahradě v Liberci napadl kolem deváté hodiny ráno tygr tři lidi. Záchranáři mladého muže ošetřili s poraněním hlavy, protože ho tygr držel v zubech. Zachránily ho dvě ošetřovatelky, které začaly dělat hluk. Tygr jménem Paris po útoku utekl do pavilonu šelem, kde zůstal u výběhu lvů.

Tygr napadl ošetřovatelku Video: Prima FTV

 
Článek

„Ošetřili jsme mladého muže s tržnou ranou hlavy a zad a dvě ženy s poraněním dolní končetiny a zad. Muž byl zraněn nejvážněji, ale je mimo ohrožení života,“ řekl Novinkám ředitel záchranné služby Stanislav Mackovík.

Podle informací Novinek tygr mladého muže držel za krk, když to spatřily dvě ošetřovatelky, začaly dělat hluk, aby odlákaly pozornost šelmy. Mlátily do mříží, a jedna z nich tygra dokonce udeřila kýblem do hlavy, ten mladíka poté pustil a zamířil ke kleci se lvy. V té chvíli se všichni tři zavřeli v kleci. Záchranáři proto museli za zraněnými do klece přes malý otvor určený pro zvířata. V kleci následně vyčkali, než veterinář tygra uspí.

„Naše posádky byly přivolány do zoo, protože tygr se volně pohyboval v zahradě. Při našem příjezdu jsme ale dostali zprávu, že ošetřovatelům se již podařilo tygra střelit uspávací pistolí a nyní ho již mají pod kontrolou,“ informovala Novinky mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Děti se dostaly do bezpečí

K útoku tygra došlo kolem deváté hodiny, kdy zoologická zahrada již byla otevřena veřejnosti. „Už ráno tam bylo asi 30 dětí, ale podařilo se je dostat do bezpečí, k ohrožení návštěvníků nedošlo,“ doplnila Štrauchová.

"Brzy ráno došlo k úniku bílého tygra Parise mimo expozici. Při tom zranil zaměstnance zoo, kteří již byli ošetřeni lékaři liberecké záchranné služby," uvedl mluvčí liberecké zoo Ivan Langr.

Zoo byla okamžitě uzavřena a nikdo z návštěvníků nebyl v žádném bezprostředním ohrožení. Podle mluvčího zoo bude celá událost důkladně vyšetřena.

V liberecké zoo jsou z tygrů jen vzácní bílí, které v Liberci chovají od roku 1994. Jsou jedním ze symbolů zahrady. Zoo má dospělého samce, samici a od července i tři mláďata.

Tygři v liberecké zooVideo: ZOO Liberec

Bílí tygři nejsou samostatným druhem, ale jen zvláštní formou tygra indického (bengálského). Po celém světě jich žije v chovech několik desítek, ve volné přírodě se zřejmě už nevyskytují vůbec.

Reklama

Výběr článků

Načítám