Hlavní obsah

Omámený střelec z Modřan si má odsedět 15 let

– Praha • Aktualizováno

Pražský městský soud poslal nepravomocně na 15 let do vězení osmadvacetiletého Jindřicha Pirnera za dva pokusy o vraždu. Mladík podle kriminalistů střílel loni koncem června na několik lidí v pražských Modřanech, když byl pod vlivem alkoholu a drog. Jeho advokát se proti rozsudku odvolal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pirner podle soudu odcházel loni 27. června z domu se zbraní v kapse s úmyslem ji použít. Měl sice s Modřany špatné zkušenosti, protože tam údajně v minulosti čelil útokům, soud ale míní, že zbraň neměl jen k zastrašování. Navíc se také prokázalo, že nikdo z poškozených a svědků nevyvolal příčinu k útoku a Pirner údajně mířil a střílel na lidi bez jakékoliv výstrahy.

Pirner se rozsudku nezúčastnil, soud vyhověl jeho žádosti o jednání bez něj. V současnosti se léčí na psychiatrii a podle advokáta nejméně jednu z obětí střelby finančně odškodnil.

Obžalovaný se od začátku hájil tím, že se výstřely bránil napadení, přičemž se bál o život. Do Modřan prý vyrazil kvůli nákupu marihuany od známého. Ozbrojil se podle svých slov malou pistolí, kterou našel v pozůstalosti po dědovi. Domníval se prý, že je to varovná zbraň vydávající pouze zvuk.

Odsouzený měl údajně poruchu paměti

První konflikt údajně nastal, když po něm nějaký mladík chtěl cigaretu a byl agresivní. Pirner jej odmítl, šel dál, přičemž se podle jeho verze za ním chlapec ještě s dalším vydali. Když se později ohlédl, u jednoho z nich prý zahlédl záblesk zbraně, jako varování vystřelil směrem k němu na zem. Pak utekl pryč.

Poté, co koupil drogu v restauraci, dealer ho pozval na grilování na nedalekém hasičském cvičišti. O dalším vývoji událostí mnoho Pirner tvrdí, že od určité chvíle má "poruchu paměti".

"Najednou jsem na kopečku u toho cvičiště, dole na mě řvou, ať odejdu. Nechápal jsem proč a co jsem jim udělal. Znovu jsem vytáhl zbraň a vystřelil varovně do křoví, ale bohužel tam seděly ty dívky," řekl soudu při předchozím jednání. Pak k němu prý přiběhli lidé, zneškodnili jej a drželi do příjezdu policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám