Hlavní obsah

Policistu čeká soud, podezřelého z korupce varoval před odposlechem

Právo, Radim Vaculík

Bratra bývalého náměstka protikorupční policie (ÚOKFK) Jiřího Veselého čeká soud kvůli trestnému činu ohrožení utajované informace. Jak Právo už letos v květnu informovalo, Petr Veselý v pozici operativce ústecké pobočky ÚOKFK, kterou v minulosti vedl i jeho bratr, vyzradil podle obvinění inspekce informaci z trestního řízení. Ta byla navíc vedena jako utajovaná ve stupni „vyhrazené“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tím ohrozil průběh vyšetřování zvlášť závažného zločinu přijetí úplatku,“ řekla Právu krátce po Veselého obvinění mluvčí inspekce Radka Sandorová. Již tehdy byl zproštěn výkonu služby. Do pravomocného rozhodnutí soudu však zůstává policistou.

Podle zjištění redakce Veselý údajně vyzradil jednomu muži podezřelému z korupce, že jej chtějí vyšetřovatelé ÚOKFK odposlouchávat. Tím mohl zhatit celé prověřování kauzy, která prý následně skončila u ledu. O jaký případ šlo, to státní zastupitelství ani inspekce nechtěly sdělit.

„V poslední srpnový den podal státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem obžalobu k Okresnímu soudu v Děčíně na jednoho policistu z ÚOKFK, a to pro přečin ohrožení utajované informace, za který obviněnému hrozí až tři roky vězení,“ řekl včera Právu ústecký žalobce Radek Bělor, který má na starosti trestnou činnost policistů.

Veselého ale inspekce původně vinila i ze zneužití pravomoci úřední osoby, za což by mu hrozilo ještě o dva roky více. „Tato právní kvalifikace z obžaloby vypadla,“ uvedl k tomu bez dalších podrobností Bělor.

Hlavní líčení ještě nebylo nařízeno. „Posílal jsem to Krajskému soudu v Ústí s návrhem na odnětí této věci zdejšímu soudu a přikázání jinému soudu v tomto kraji,“ upřesnil v úterý místopředseda děčínských soudců pro trestní věci Jiří Uřídil, který dostal Veselého případ původně na stůl.

V Děčíně kauzu nechtějí

Na dotaz Práva, proč nechce případ řešit, doplnil, že by některá ze stran mohla během hlavního líčení v Děčíně namítnout podjatost a celé řízení by tím bylo zmařeno. Uřídil také dodal, že rozhodnutí nadřízeného ústeckého soudu zatím neobdržel.

Bratr obžalovaného detektiva Jiří Veselý už rok u protikorupční policie nepracuje. Do loňského května vedl ústeckou pobočku ÚOFK, v níž pracoval i Petr Veselý, a poté se stal na půl roku náměstkem současného ředitele útvaru Tomáše Martince. Původně se však hovořilo o tom, že právě Petr Veselý měl být šéfem celé protikorupční policie po odchodu předchozího ředitele Libora Vrby.

Veselý ale loni v listopadu odešel na post bezpečnostního ředitele potravinářského gigantu Agrofert Holding miliardáře Andreje Babiše. Ten včera Právu řekl, že Veselý u něj nadále „úspěšně“ v téže funkci působí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám