Hlavní obsah

Starou avií přejel děti, půjde na 1,5 roku za mříže

Právo, pko
Brno

Marně skončila snaha Pavla Dekaře dosáhnout zmírnění trestu 1,5 roku vězení, který mu uložil brněnský Krajský soud za to, že předloni v Brně najel obstarožní avií, které vypověděly službu brzdy, do skupinky dětí přecházejících na přechodu. Při nehodě byly zraněny dvě děti. Řidič se snažil ještě trest zvrátit u Nejvyššího soudu, ten ale jeho dovolání odmítl. Dekař navíc nesmí čtyři roky sednout za volant.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Řidič Pavel Dekař, který se svou nebrzdící avií zranil dvě děti na přechodu, je z události nešťastný. Na snímku se svým obhájcem Jiřím Hladíkem (vpravo).

Článek

Neštěstí se stalo na Fryčajově ulici, kde přes přechod přecházelo 34 dětí z jedné z mateřských škol se svými učitelkami. Autu v klesání selhaly brzdy a před skupinou dětí už řidič nedokázal zabrzdit. Avie smetla dvě děti, přičemž šestiletá dívenka v nemocnici po nehodě bojovala o život a má poškozený zrak. Větší tragédii zabránily duchapřítomné učitelky, které další děti stačily strhnout stranou.

„K přechodu jsem přijížděl relativně pomalu, vůbec jsem nečekal, že to nezastaví. Když jsem chtěl zabrzdit, tak se nic nedělo, nebylo ani kam uhnout, všude u přechodu byly děti, jen jsem zakřičel z okna, že nemůžu zastavit,“ sypal si popel na hlavu před soudem Dekař. Doplnil, že na nehodu musí myslet každý den i vzhledem k tomu, že sám má malé dítě.

Podle soudců brněnského krajského soudu je ale nemyslitelné, že by za takovou nehodu mohl dostat jen podmínku. „Věděl, že jede s autem ve špatném technickém stavu, sám je navíc automechanik. Hazardoval. Soud mu nemohl uložit podmíněný trest,“ vysvětlil soudce Aleš Flídr.

A Nejvyšší soud mu dal za pravdu, Dekařovými námitkami se detailně nezabýval a dovolání odmítl, neboť bylo podáno z jiného důvodu, než připouští trestní řád.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám