Hlavní obsah

Ukrajinec měl škrtit vlastní matku, u soudu v Hradci Králové dostal podmínku

– Hradec Králové
Právo, René Chvalina

Padesátiletý Ukrajinec Jurij Serba škrtil podle žaloby vlastní matku těsněním na okno a křičel, že do pečovatelského domu nepůjde, že ji odvezou rovnou na hřbitov. Avšak Krajský soud v Hradci Králové případ v pondělí překvalifikoval z pokusu vraždy na nebezpečné vyhrožování a uložil Serbovi podmíněný osmnáctiměsíční trest se zkušebním odkladem na tři a půl roku.

Foto: René Chvalina, Právo

Serba odešel od hradeckého soudu s podmínkou

Článek

Navíc mu bylo uloženo léčení závislosti na návykových látkách a podrobení vhodnému programu psychologického poradenství. Státní zástupce i obžalovaný se vzdali práva na odvolání.

„Do pečovatelského domova nepůjdeš, odvezou tě rovnou na hřbitov,“ tak měl podle obžaloby Serba matce vyhrožovat a přitom ji škrtit gumovým těsněním do oken. Obžalovaný muž tak podle spisu řešil dlouhodobé vzájemné neshody. Jeho údajný útok ze začátku letošního června na Českotřebovsku však žena přežila a syna posléze nahlásila na policii.

Obžalovaný muž již dříve u soudu obvinění popřel. „Je to všechno jen pomluva, nic takového se nestalo,“ tvrdil vysokoškolsky vzdělaný Ukrajinec s tím, že to měla být běžná hádka ohledně bytu, ze kterého měl odejít. Jeho matka totiž chtěla odejít do pečovatelského domu, zrušila smlouvu na byt, a on neměl kam jít.

Policisté nezaznamenali stopy útoku

Na místo incidentu přijela policie na oznámení sousedů kvůli rušení nočního klidu. Podle policisty, který zde zasahoval, prý obžalovaný Serba jevil známky opilosti, ale nezpozoroval nic, co by nasvědčovalo fyzickému útoku na matku.

Matka obžalovaného vše vylíčila na policii až o tři dny později. Serba rovněž odmítl lékařskou zprávu, kde se hovoří o rýhách po škrcení. Tu prý napsala jeho čtyřiaosmdesátileté matce lékařka, která se s ní dobře zná.

O tom, co se mělo v inkriminovaný den stát, vypovídala v pondělí sousedka z domu, kde obžalovaný s matkou bydlel: „Řekla mi, že ji syn chtěl uškrtit a ukázala mi dokonce pásek, kterým ji měl škrtit.“

Podle soudní znalkyně Serba trpí paranoidní schizofrenii a nedocházel na léčení a požíval alkoholické nápoje. Původně obžalovanému hrozilo až osmnáct let za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám