Hlavní obsah

Odvolací soud zrušil osvobozující verdikt nad Pitrem a Provodem

– Praha

Pražský městský soud bude muset znovu projednat kauzu Tomáše Pitra a Miroslava Provoda viněných z daňových deliktů z roku 1994. Odvolací senát Vrchního soudu v Praze zrušil jeho červnové rozhodnutí, kterým podnikatele v obnoveném hlavním líčení zprostil obžaloby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Pitr u soudu

Článek

"V případu bylo rozhodnuto v neveřejném zasedání 2. listopadu," řekl bez dalších podrobností mluvčí vrchního soudu Jan Fořt. Prvoinstanční pražský městský soud podle mluvčí Martiny Lhotákové zatím usnesení odvolacího senátu neobdržel.

Pitr byl již v září pravomocně odsouzen k tříletému trestu vězení za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit a jeden daňový únik. Dva roky už ale podnikatel strávil ve vazbě a soudy ho minulý týden podmíněně propustily na svobodu. Stanovily mu tříletou zkušební dobu.

V nyní vrácené kauze byli Pitr a Provod původně v roce 2006 odsouzeni k pětiletým trestům za podvody. Soudy ale letos rozsudky zrušily a kauzu začaly znovu projednávat. Prvoinstanční senát pak v červnu uvedl, že skutky obou podnikatelů nejsou z pohledu dnešní právní úpravy trestnými činy. Soudu se totiž podařilo prokázat pouze to, že muži uzavřeli fiktivní smlouvy, aby mohli zadat odpočet DPH.

Nelze však již dohledat, zda finanční úřad na základě jejich faktur daně odpočetl a zda vůbec odpočet uplatnili. Podle soudce se tak Pitr s Provodem dopustili přípravy k trestnému činu zkrácení daně. Nový trestní zákoník ji ale nepovažuje za trestnou.

V kauze daňových deliktů byli Pitr a Provod obviněni a souzeni se třemi dalšími muži - Jiřím Syrovátkou, Milanem Jungrem a Vratislavem Romanovským. Pitr a Provod podle obžaloby uzavřeli s Romanovským dvě fiktivní smlouvy na reklamní a zprostředkovatelskou činnost. Stát připravili na daních zhruba o 23,5 milionu. Podle závěrečné řeči státní zástupkyně se muži dopustili minimálně pokusu o trestný čin. Žalobkyně argumentovala i tím, že Pitr letos uvedl, že chtěl na finančním úřadě uhradit škodu. Proti verdiktu se odvolala.

Podnikatel vždy tvrdil, že se podvod nestal a že důkazy leží na příslušném finančním úřadě. Soudy letos povolily obnovu procesu, protože se v případu objevily nové zásadní důkazy - znalecké posudky. Nové líčení se netýkalo tří spoluobviněných Pitra a Provoda. Syrovátka dostal v roce 2006 také pětiletý trest, uprchlý Romanovský šest let vězení a advokát Junger podmínku. Odpočtem DPH na základě fiktivních smluv připravili stát o další miliony korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám