Hlavní obsah

Na prodeji ojetin podvodně zbohatli za dva roky o více než 11 miliónů

Právo, Vladimír Vácha

Na 11 300 000 korun si během necelých dvou let přišla paděláním dokladů od dovážených motorových vozidel a jejich následným prodejen prostřednictvím autobazarů trojice mužů z Českobudějovicka. Nyní čelí obvinění z legalizace výnosů z trestné činnosti, padělání a pozměnění veřejné listiny a podvodu.

Foto: archív, Novinky

ilustrační foto

Článek

„Trojice dovážela ze zemí Evropské unie vozidla různých značek, která dále prodávala. U automobilů však nechávala padělat dovozové technické průkazy a dokumentaci. To pro ně dělali už dva dříve zadržení a obvinění muži z krajského města. Padělané doklady sloužily k tzv. omlazení vozidla, tudíž obvinění uváděli jiný rok výroby, nebo snižovali počet najetých kilometrů na menší hodnotu, těmito úpravami následně dosáhli větší prodejní ceny vozidla,“ popsala postup podvodníků krajská policejní mluvčí Lenka Holická.

Obviněným se podařilo prodat desítky vozidel a obohatili se o částku přesahující 11 300 000 korun
policejní mluvčí

Dodala, že na základě falešných dokladů správní orgány vystavily k vozidlům čistopisy velkých technických průkazů a majitelé těchto automobilů vyjeli na silnice bez sebemenšího tušení, že s doklady a auty není něco v pořádku.

„Obviněným se podařilo prodat desítky vozidel a obohatili se o částku přesahující 11 300 000 korun. Kriminalisté ve spolupráci s cizineckou policií ve vyšetřování rozsáhlého případu pod názvem Čistka dál pokračují a nevylučují, že počet obviněných se dál rozroste. Zatím zajistili už přes sto vozidel a předpokládají, že tento počet není konečný,“ zdůraznila Holická.

Policisté proto upozorňují všechny, kteří se vydají koupit vozidlo do autobazaru, aby byli obezřetní. Pokud už kupují vozidlo, které je dovezeno z jiné země, je třeba si dát pozor na různé rozdíly, např. v servisní knížce je u vozidla uvedeno, že je z Holandska, avšak v technickém průkaze se píše, že pochází z Rakouska – nesouhlasí pak razítka zemí, což už by mohlo znamenat, že s automobilem není něco v pořádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám