Hlavní obsah

Přišly na rallye za mnou a zemřely, říká zdrcený pořadatel, přítel jedné z dívek

– Uherské Hradiště
Právo, Jiří Růžička

Dívky, které zemřely při automobilové nehodě v sobotu v Lopeníku, stály v okamžiku smrtícího střetu se závodním autem v místě, kde se pohyboval jejich kamarád jako jeden z pořadatelů rallye, pověřených jejím organizátorem. Mladík, přítel jedné ze čtyř zemřelých, Beaty Dulínkové, který je se zraněním po nehodě hospitalizován na traumatologickém oddělení nemocnice v Uherském Hradišti, to Právu sám potvrdil.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Při závodu vylétl vůz na horizontu ze silnice a narazil do diváků.

Článek

„Nechce se mi o tom vůbec s nikým hovořit, nebudu se vyjadřovat,“ řekl redaktorovi Práva do nemocničního telefonu mladý muž, který jinak s novináři odmítá komunikovat.

„Je mi hrozně,“ dodal po chvilce. „Ony tam byly už ráno od 10 hodin, chtěly být také za pořadatelky,“ přidal roztřeseným hlasem mladík. „Jo, já jsem byl pořadatel, ony tam přišly za mnou,“ ukončil rozmluvu zraněný muž.

„Beata s ním chodila, on bydlel v domě, od kterého vede ten vydlážděný chodník k silnici. Těsně před tím místem auto dopadlo do trávy a celou skupinku smetlo,“ popsal Právu jeden z obyvatel Lopeníku.

Místo, kde skupinka děvčat stála, označila i dcera dvaašedesátileté ženy, která se tam v kritickou chvíli pohybovala a která skončila se zraněním také v nemocnici.

„Ten hoch z toho domu tam byl také, i on je v nemocnici,“ uvedla mladá žena.

Zda a na jaké pozici byl zmiňovaný hoch v týmu pořadatelů, odmítl hlavní pořadatel závodu Petr Bujáček potvrdit. „Nebudu k tomu poskytovat informace, nezlobte se,“ řekl.

Spis zatím neviděl

„S pozůstalými po zemřelých dívkách Dulínkových jsem se sešel v pondělí večer, byl jsem s rodinou v kontaktu poprvé v životě. Mou návštěvu u nich zprostředkovali lidé, kteří ­pozů­stalým stejně jako já chtějí ve složité situaci pomoci,“ řekl Právu uherskohradišťský advokát Jiří Šabršula.

„Získal jsem od nich rámcové informace a plnou moc k právnímu zastupování. Do tohoto ­okamžiku jsem zatím neměl možnost nahlédnout do vyšetřovacího spisu. Jsem informován, že ve věci byl přizván soudní znalec z oboru silniční dopravy se specializací na zjišťování příčin vzniku dopravních nehod,“ uvedl advokát Šabršula. „Rodině a blízkým jsem doporučil, aby se vyhnuli vyjadřování k průběhu tragédie, aby nedošlo byť neúmyslně ke zkreslování faktů,“ řekl Šabršula.

„Dnes se se mnou spojil pan Michael Bartončík a poprosil mě velmi naléhavě, abych za něj a za jeho bratra pozůstalým vyjádřil co nejupřímnější hlubokou soustrast,“ zdůraznil Šabršula.

Sbírka pro postižené

V Lopeníku, Nivnici, Uherském Brodě a v dalších místech se zvedla vlna solidarity s pozůstalými po obětech sobotní tragédie.

„Nadace ADRA ve spolupráci se starosty obcí Lopeník, Bystřice pod Lopeníkem, Březová, Nivnice a městem Uherský Brod se rozhodla pomoci rodinám, jež byly zasaženy sobotní tragickou událostí na Rally Show Uherský Brod 2012,“ řekl Josef Koláček z organizace ADRA.

„V souladu se zákony lze prostředky od veřejnosti vybírat pouze na povolenou veřejnou sbírku. Proces povolení však může trvat až několik týdnů, proto se ADRA rozhodla pro tento účel poskytnout svou již povolenou sbírku,“ uvedl Koláček.

„Prostředky pak budou po dohodě s vedením obcí rozděleny mezi zasažené rodiny. Nejde jen o finanční pomoc, chceme tímto také vyjádřit solidaritu rodinám obětí v jejich velmi těžké životní situaci,“ dodal Koláček.

Přispět lze na účet 9427 9427/0300 a variabilní symbol 880. Sbírka bude probíhat do 15. prosince 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám