Hlavní obsah

Do kolegy bušil kladivem, za mřížemi stráví tři roky

– Hradec Králové
Novinky, René Chvalina

Údajné dlouhodobé šikanování skupinou kolegů dohnalo 38letého Vietnamce Vu Duc Haie k zákeřnému útoku kladivem na jednoho z nich. Napadenému muži útočník způsobil letos v dubnu v Přelouči čtyřmi ranami kladivem tříštivou zlomeninu temene. Za pokus vraždy ho královéhradecký krajský soud poslal ve středu na tři roky do věznice s dozorem.

Foto: René Chvalina, Právo

Vu Duc Hai si za útok kladivem odsedí tři roky.

Článek

Soud navíc muži uložil ochranné psychiatrické léčení v ambulantní formě. Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný si podal odvolání a státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Útoku se měl stát po odchodu ze zaměstnání cestou k vlakovému nádraží v Přelouči. „Bez jakéhokoliv předchozího incidentu, hádky či varování jej kladivem udeřil do zadní části hlavy, přičemž útok doprovázel slovy: Já tě zabiju, já tě zabiju. Poté co poškozený upadl na zem, na něj znovu uvedeným kladivem zaútočil dvěma údery vedenými na hlavu,“ stojí v obžalobě.

Cítím se být vinen, ale chtěl jsem ho jen vystrašit. Už jsem to příkoří od nich nemohl vydržet.
Vu Duc Hai

Zraněný muž se musel podrobit urgentnímu operačnímu zákroku. „K bezprostřednímu ohrožení života či k usmrcení poškozeného nedošlo jen díky tomu, že v dalším pokračování útoků kladivem vůči němu bylo obžalovanému aktivně fyzicky zabráněno v té době náhodně kolemjdoucím vietnamským státním příslušníkem, a následné včasně poskytnuté specializované lékařské péči,“ řekl před soudem státní zástupce.

Obžalovaný muž se u soudu k útoku přiznal. „Cítím se být vinen, ale chtěl jsem ho jen vystrašit. Už jsem to příkoří od nich nemohl vydržet. V tu chvíli jsem z těch tří viděl jen poškozeného, tak jsem na něj zaútočil. Nechtěl jsem ho usmrtit a ani jsem nevěděl, kam mu kladivem mířím,“ uvedl u soudu obviněný.

Podle znalce trpí schizofrenií

Vu Duc Hai před soudem tvrdil, že mu skupina spolupracovníků měla dlouhodobě v práci i na ubytovně dávat do jídla a pití nějaké přísady, po kterých se mu vždy udělalo silně nevolno. „Usilovali mi o život. Své kolegy v práci ani na ubytovně jsem nikdy nepřistihl, že by mi tam něco nasypali, ale když se mi potom udělalo zle, tak se mi smáli,“ tvrdil u soudu Vu Duc Hai.

„Když jsem ho napadl, tak jsem svého činu nelitoval, teď už trochu ano,“ řekl obžalovaný. Na otázku soudu, zda je ochoten poškozenému uhradit bolestné a zaplatit náhradu i zdravotní pojišťovně, odpověděl: „Nedostanou ode mě ani vindru.“

Soudce se obžalovaného několikrát zeptal, jestli se v Česku nebo Vietnamu neléčil na psychiatrii. „Neléčil jsem se nikde a cítím se být zdráv,“ řekl obžalovaný muž. Opačného názoru však byl soudní znalec, který u něj diagnostikoval schizofrenii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám