Hlavní obsah

Za smrt 14leté dívky při nehodě na Proseku obvinila inspekce policistku

Právo, Radim Vaculík

Za neuvěřitelnou a především tragickou nehodu, při níž v poslední srpnový den zemřela na pražském Proseku čtrnáctiletá dívka, může podle zjištění vyšetřovatelů policistka. Jde o pracovnici Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV), kterou už minulý týden Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila z usmrcení z nedbalosti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Událost se odehrála na křižovatce ulic Vysočanská a Jiřetínská v Praze 9. Mladá dívka se tam právě chystala přejít silnici a v okamžiku tragédie stála na přechodu, když řidička fordu chtěla na vozovce odbočit vlevo, ale nedala přednost protijedoucím vozidlům.

Děvče nemohlo náraz přežít

„Došlo ke srážce, kdy se navíc srazila i dvě protijedoucí auta. Jedno z nich, Volkswagen Transporter, bylo odmrštěno tak, že narazilo do sloupku semaforu a pak došlo ke srážce s chodkyní stojící na chodníku. Tou byla nezletilá dívka,“ přiblížila včera Právu osudnou nehodu mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Náraz odmrštěného auta nemohla naprosto nevinná chodkyně, která byla ve špatnou chvíli na špatném místě, přežít. Zůstala zaklíněna pod autem a i přes snahu přivolaných záchranářů a policistů dívka na místě zemřela.

Policistce hrozí až osm let

Tragédie bude mít s největší pravděpodobností dohru u soudu.

„Dotyčná řidička byla 6. listopadu obviněna z usmrcení z nedbalosti, za což jí hrozí dva až osm let vězení. Jde o policistku z ÚDV,“ upřesnila Zenklová s tím, že alkohol u řidičky nebyl po nehodě zjištěn.

„Je to tragédie pro mě a pro celý útvar, a vlastně i pro policii. V současné době je naše zaměstnankyně v péči psychologa a počkáme, jak se to bude vyvíjet. Zatím je nadále ve služebním poměru s tím, že postupně budeme přijímat další opatření,“ řekl v úterý Právu ředitel ÚDV Pavel Bret.

Policistka podle něj nepracuje v útvaru jako vyšetřovatelka ani v operativě, je to řadová zaměstnankyně. „Po té nehodě dobrovolně odevzdala řidičský průkaz a vyčkáme dalšího rozhodnutí. Mrzí mě to,“ doplnil Bret.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám