Hlavní obsah

Na šest let půjde do vězení muž, který neunesl, že ho měli připravit o dům

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Dlouholetý spor o nemovitost v Hradci Králové vedl v květnu letošního roku až k pokusu o vraždu. Královéhradecký krajský soud za tento trestný čin potrestal osmapadesátiletého Josefa Dvořáka nepodmíněným trestem na šest roků vězení s ostrahou. Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: René Chvalina, Právo

Soud potrestal Josefa Dvořáka nepodmíněným trestem na šest roků vězení s ostrahou.

Článek

Dvořák zřejmě psychicky neunesl, že ani po osmi letech nedostal zaplaceno za dům, ve kterém před smrtí bydlela jeho manželka. O dům ho podle Dvořáka připravili podvodem dva muži.

Nekončící dohady o spornou nemovitost měly být přitom v květnu ukončeny a oba zástupci znesvářených stran se po vzájemné dohodě sešli na čerpací stanici v Hradci Králové. Na místo dorazil obžalovaný Dvořák se svým právníkem a měl podepsat zástavní smlouvu se synem muže, s kterým vedl spor. Najednou však bylo vše jinak a místo podpisu vytáhl Dvořák z tašky kuchyňský nůž a dvakrát bodl Vlastimila P. do krku. Dvořák na něj měl zaútočit poté, co se dozvěděl, že peníze jsou opět v nedohlednu.

„Zase to vypadalo, že mi peníze nechtějí dát. Přitom u soudu slíbil, že 1,8 miliónu za ten dům připravené mají. S úšklebkem mi pak řekl, že jeho otec už připravené peníze investoval jinam. Navíc mi řekl, že mého syna, který chodí do druhé třídy, klidně vystěhuje. Představa, že by měl syn skončit s baťůžkem na ulici, se mnou zacloumala. Udělalo se mi špatně, nemohl jsem dýchat a pak už si nic nepamatuji,“ uvedl u soudu Dvořák s tím, že si nepamatuje, že by Vlastimila P. bodnul.

Poškozený poučoval soudce

Vlastimil P. se choval před soudem s obrovskou suverenitou a arogancí a dokonce se snažil soudce poučovat, co je, a není v případu důležité. Za žádných okolností prý Dvořákovi nevyhrožoval, ani ho slovně nenapadal. „Vytáhli mě na tu schůzku a chtěli mě poškodit. Z ničeho nic na mě vytáhl nůž a řízl mě do krku. Pak mě ještě jednou píchnul, musel jsem si z rány vytáhnout nůž a chytil jsem se za krk. Při tom mi řekl: doufám, že chcípneš ty svině,“ tvrdil před soudem Vlastimil P.

Právník Dvořáka, který byl u incidentu přítomen, však nic takového neslyšel. Podle něj šlo u Dvořáka o momentální zkrat, po kterém se zhroutil. „Domnívám se, že kdyby něco takové chystal, tak to udělal jindy a jinde,“ uvedl před soudem právník. Vlastimila P. po incidentu ošetřili v hradecké nemocnici, a ještě ten den propustili domů.

Sporný dům, o který se Dvořák s otcem Vlastimila P. soudí, měl postavit otec Dvořákovy bývalé ženy. Po smrti jeho bývalé ženy se o dům přihlásili Vlastimil P. a jeho otec. „Vydírali mojí ženu a pak nás podvodem připravili o barák,“ uvedl u soudu Dvořák.

Ten sice vybojoval u okresního soudu dohodu o vyrovnání, ale bylo to pro něj pouze zdánlivé vítězství. Vlastimil P. s jeho otcem totiž před měsícem dům prodal. Spor, který se táhne více jak osm let, bude tak zřejmě i nadále pokračovat v době, kdy si bude Dvořák odpykávat svůj trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám