Hlavní obsah

Chtěli po mně deset miliónů, tvrdí svědek proti Toflovu gangu

– Brno
Právo, pko

Poprvé před senátem brněnského Krajského soudu, který projednává případ tzv. Toflova gangu expolicistů - vyděračů, zazněla slova údajné oběti celé skupiny. Před soud totiž po dlouhých dnech, kdy vypovídali jen jednotliví obžalovaní, předstoupil první z řady svědků. Muž tvrdí, že po něm členové gangu chtěli deset miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bývalého podnikatele, který se rozhodl proti údajné policejní chobotnici vypovídat, musela přivést k soudu eskorta, sám totiž v současné době sedí za mřížemi. „Přišli za mnou a chtěli informace o jednom člověku, kterého podezírali z trestné činnosti. Neměl jsem ho rád, a tak jsem jim na něj něco řekl. Dostal jsem od nich za to taky nějaké informace, až přišla hláška, že jim mám dát peníze, nebo budu trestně stíhaný. Dal jsem jim proto 800 tisíc,“ tvrdil před soudem podnikatel.

Jeden z členů skupiny po něm poté prý chtěl ještě deset miliónů. „Já jsem to ale odmítl, takže druhý den byla u mě policie, udělala domovní prohlídku a přišel jsem o peníze, které jsem měl prý z trestné činnosti,“ postěžoval si svědek.

Před soudem v pondělí vypovídali i poslední dva obžalovaní z celkem třinácti, kteří ještě nedostali slovo.

Expolicista Milan Vítek celý proces označil za hon na čarodějnici, přičemž rezolutně popřel, že by kdy byl členem nějaké organizované vyděračské skupiny. V podobném duchu se neslo i vystoupení Stanislava Dobrovolného, který měl nabídnout úplatek svému kolegovi z kriminálky za ovlivnění jednoho případu. „Je to naopak, o úplatek si naopak řekl on sám,“ hájil se Dobrovolný.

Toflův gang podle obžaloby tvořili tehdejší policisté z hospodářské kriminálky nebo inspekce. Měli vydírat podnikatele a za úplatu ovlivňovat kauzy. V čele měl stát Michal Tofl, kterého zabil nájemný vrah u jeho domu v Brně, a Miloš Almásy. Role v gangu měly být jasně stanovené, od vedoucích přes vykonavatele k ostrým hochům.

Reklama

Související témata:

Související články

Kauzu Toflova gangu bude řešit brněnský soud

Vrchní státní zastupitelství neuspělo se snahou o to, aby kauzu tzv. Toflova gangu neřešil Krajský soud v Brně. Podle žalobců se měl případem raději zabývat...

Výběr článků

Načítám