Hlavní obsah

Lupič při přepadení barů používal rukavice i návleky, ani to mu nepomohlo

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Olomouckým kriminalistům se podařilo dopadnout třicetiletého muže z Ostravy, který na přelomu října a listopadu spáchal pět loupežných přepadení v barech v Olomouci a Litovli. Ve dvou případech mu jako tipařka pomáhala třiadvacetiletá žena z Olomouce.

BEZ KOMENTÁŘE: Lupič se při přepadení heren maskoval i návleky Video: Policie ČR

 
Článek

„Scénář přepadení byl ve všech případech shodný. Maskovaný muž vstoupil do baru a pod pohrůžkou namířené střelné zbraně žádal vydání finanční hotovosti,“ řekl v pondělí novinářům vedoucí olomouckého územního odboru Policie ČR Petr Tománek.

K prvnímu přepadení došlo 25. října po druhé hodině ranní ve Sportbaru Hvězda na Žerotínově ulici v Litovli. Postupně pak lupič navštívil olomoucké herny a bary. Naposledy pak loupil 7. listopadu po páté hodině ranní v baru Alibaba na Žerotínově ulici v Litovli. Celkem ukořistil přes 230 tisíc korun, při přepadeních nebyl nikdo zraněn.

„Muž byl zadržen ještě 7. listopadu okolo třiadvacáté hodiny na Rooseveltově ulici v Olomouci při akci s názvem Zločin, kterou jsme přichystali poté, co jsme postupně zúžili okruh podezřelých. Dopaden byl i s ženou, která mu nejméně ve dvou případech loupežných přepadení pomáhala,“ uvedl Tománek. Pomoc ženy spočívala v tom, že se šla před lupičem podívat, jak to v baru vypadá.

Foto: Policie ČR

Lupič používal nejrůznější oděvní doplňky.

„Lupič se v barech choval velmi suverénně a pracoval velmi sofistikovaně. Používal nejrůznějších oděvní doplňky, aby znemožnil svou identifikaci a na místě nezanechal stopy, podle kterých bychom jej usvědčili. Šlo o rukavice, návleky na boty, kapuci či kápi s otvorem pro oči,“ poznamenal Tománkův zástupce Jiří Musil.

V autě lupiče poté policisté našli věci, které muž při přepadeních používal, včetně plynových pistolí. „Jde o již devětkrát soudně trestaného recidivistu, nyní je v podmínce, která mu měla vypršet v roce 2015,“ uvedl kriminalista Jiří Kubák.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Novináře o dopadení sériového lupiče informovali v pondělí policisté Jiří Kubák, Petr Tománek a Jiří Musil (na snímku zleva).

Muž podle něj své jednání nepopírá, tvrdí, že jej k tomu dohnaly dluhy. „Na svou obhajobu uvedl, že loupil proto, aby nepřišel o byt v exekuci. Peníze však u něj nalezeny nebyly a lze předpokládat, že je jako gambler prohrál v automatech,“ dodal Kubák.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Kriminalisté u lupiče zajistili i plynové pistole, které při loupežích používal.

Při zatčení byl u muže nalezen mj. i pervitin, o jeho spolupachatelce je podle kriminalistů známo, že je drogově závislá a v minulosti už byla vyšetřována v souvislosti s drogovými delikty.

„Jejich vztah lze popsat jako vztah loupežníka a narkomanky. Ona tvrdí, že jej milovala, ale on se o ní nevyjadřuje příliš pěkně,“ dodal Kubák. Oběma zadrženým zhrozí až deset let vězení.

Reklama

Související témata:
Návleky

Výběr článků

Načítám