Hlavní obsah

Šéf Likérky Drak už není stíhán, o metanolu nevěděl

Právo, Novinky, ČTK, Ondřej Kořínek, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Státní zástupce Roman Kafka zrušil trestní stíhání jednatele Likérky Drak Pavla Čanigy, který byl obviněn z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami. Podle žalobce Čaniga nevěděl o výrobě alkoholu s metylalkoholem. Policie ve Zlínském kraji stíhá v kauze Metyl celkem 45 lidí, 12 vazebně.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Pavel Čaniga přichází k soudu.

Článek

Státní zástupce na pondělní tiskové konferenci uvedl, že trestní stíhání zrušil již minulý týden. „Byl obviněn z toho, že si pokoutně opatřil blíže nezjištěné množství potravinářského lihu, z něhož měl vyrobit alkohol kontaminovaný metylalkoholem," řekl Kafka.

To se ale podle něj nepotvrdilo. V distribučním skladu výhradního distributora, firmy Verdana, byly nalezeny lihoviny Likérky Drak, potvrzoval to i její jednatel Robert Sedlařík. Podezření směrem k Čanigovi je nyní podle Kafky oslabováno výpovědí jednatele společnosti Vapa, který policii řekl, že zmíněné lihoviny byly vyrobeny v její provozovně v Žeranovicích na Kroměřížsku.

Státní zástupce ale nevyloučil, že se trestní stíhání Čanigy opět obnoví. Policie také pracuje na případu Roberta Sedlaříka a jednatele společnosti Vapa Viktora Koláčka.

Až pět tisíc litrů mezi lidmi

Vyšetřovatelé metanolové kauzy do pondělka registrují ještě stále asi čtyři až pět tisíc litrů nezadokumentovaných litrů smrtelně nebezpečného alkoholu z původních asi 15 tisíc litrů smrtící kapaliny. Jedovatý alkohol může být podle policie mezi lidmi i ve spotřebitelském balení.

„Nezjištěný alkohol může být ještě někde ve sklepě, může se ještě objevit v dalších intoxikacích,“ připustil náměstek zlínského krajského ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Jindřich Kučera.

„V kauze pracuje 20 policistů, v hlavním kmeni je sloučeno 28 případů z celé ČR a další jsou rozpracovány. Došlo k intoxikaci 78 osob, evidujeme 33 úmrtí,“ řekl Kučera. Podle Romana Kafky je v celé kauze 45 obviněných a další obvinění se chystají.

Policisté zatím stíhají tři lidi pro obecné ohrožení, další ještě mohou přibývat. Zbytek osob je stíhán zejména pro trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám