Hlavní obsah

Rath a spol. zřejmě stráví Vánoce ve vazbě

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský státní zástupce Petr Jirát chce, aby minimálně do podání obžaloby v rozsáhlé korupční kauze kolem poslance Davida Ratha zůstal tento bývalý středočeský hejtman i další dva hlavní aktéři případu Petr Kott a Kateřina Pancová ve vazbě. A téměř jistě se tak stane, protože ani Krajský soud v Praze, který rozhodoval v odvolacím řízení o Rathově žádosti o propuštění, mu podle nynějších zjištění Práva odchod na svobodu pravomocně nepovolil.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath v doprovodu eskorty

Článek

„Soud v neveřejném jednání rozhodl o žádosti obviněného Ratha 7. listopadu, ale dokud nebude jeho rozhodnutí doručeno všem stranám, nelze jej komentovat,“ řekla včera Právu mluvčí krajského soudu Zuzana Steinerová.

Avšak vzhledem k tomu, že Rath i po středečním verdiktu nadále sedí v litoměřické věznici, je jasné, že soud jeho žádosti nevyhověl. Pokud by se tak stalo, už by byl poslanec doma.

Žalobce trvá na vazbě

„Samozřejmě. Je to i ve shodě s názorem soudu,“ odpověděl včera Jirát na dotaz Práva, zda trvá na vazbě celé trojice až do okamžiku, kdy spis předloží určenému soudnímu senátu.

Sám odhaduje, že obžalobu k soudu podá nejdříve na počátku příštího roku. To tedy fakticky znamená, že Rath, Kott i Pancová stráví vánoční svátky ve věznicích. „Máme upřímnou snahu do konce roku skončit vyšetřování této věci včetně seznámení obviněných a obhájců se spisem. I když nebudou žádné problémy, tak jsou tam dlouhé vánoční svátky a já reálně podání obžaloby do konce roku nevidím,“ konstatoval Jirát.

Na otázku, zda ve chvíli, kdy už budou obvinění seznámení se spisem a vyšetřování uzavřeno, bude uvažovat o jejich propuštění na svobodu, zazněla z Jirátových úst negativní odpověď. „Trvám na tom, že důvody vazby, jak je stanovil soud, nadále trvají. Nepředpokládám tedy, že bych já někoho z těch tří obviněných propouštěl z vazby. Pak si to bude muset přezkoumat senát, který tu věc dostane přidělenou po podání obžaloby. Do toho už jim nebudu moct mluvit,“ doplnil Jirát.

Rath zatím zůstává za mřížemi kvůli možnému útěku a pokračování v trestné činnosti, i když druhý z důvodů mu zatím nepravomocně Okresní soud Praha-východ počátkem října zrušil. Ze stejných důvodů sedí ve vazbě také Pancová s Kottem.

Rathův obhájce Adam Černý počítá s tím, že jeho klient stráví Vánoce ve vazbě. „Co s tím může dělat?“ reagoval advokát na otázku, zda je s tím poslanec smířený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám