Hlavní obsah

Obří Airbus neplánovaně přistál v Praze, pasažérka i přes oživování zemřela

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Ondřej Kořínek

Na letišti Václava Havla Praha v pátek neplánovaně přistálo obří letadlo Airbus A380 společnosti Emirates, protože na palubě měla jedna z cestujících zdravotní komplikace. Žena i přes zahájenou resuscitaci zemřela.

Obří Airbus neplánovaně přistál v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

„Mohu potvrdit, že na letišti v 11:25 neplánovaně přistálo letadlo společnosti Emirates kvůli zdravotním komplikacím cestujícího na palubě. Záchranáři ženě poskytli první pomoc a resuscitovali ji, ale bohužel zemřela,“ řekla Novinkám mluvčí letiště Eva Krejčí a dodala, že při zásahu asistovali také hasiči, kteří vyjíždějí při každé mimořádné události.

Foto: Novinky

Obří Airbus neplánovaně přistál v Praze.

Letadlo po 13. hodině odletělo do Amsterdamu, kam mělo namířeno z Dubaje. "Letoun dorazil na amsterdamské letiště s asi dvouhodinovým zpožděním. Emirates se omlouvá všem cestujícím za případné potíže, nicméně bezpečí našich cestujících a posádky je naší nejvyšší prioritou," informoval Novinky ředitel společnosti Emirates v ČR Bořivoj Trejbal.

Airbus A380 je největší letadlo pro osobní dopravu na světě. Stroj má dvě paluby a čtyři motory a v některých verzích může cestovat až 853 lidí.

Foto: www.flightradar24.com

Stroj v České republice běžně nepřistává. Poprvé a naposledy v Praze přistál 2. října, kdy ho sem vypravila k příležitosti svého 45. výročí společnost Lufthansa. [celá zpráva]

Oficiálně byl projekt pod označením A380 představen koncem roku 2000. V lednu 2005 se letoun předvedl veřejnosti a o čtvrt roku později v Toulouse, kde sídlí výrobce letadel Airbus, poprvé vzlétl. Do služby se ale kvůli problémům s elektroinstalací poprvé dostal až v říjnu 2007. Letiště je uzpůsobeno, aby bylo schopno přijímat letadla takové velikosti.

Airbus A380

Airbus 380 měří 72,7 metru, rozpětí křídel má 79,8 m a výšku 24,1 metru. V běžné úpravě má kapacitu 555 cestujících, ale chystá se i verze pro charterové lety s až 830 pasažéry. Jeho dolet je až patnáct tisíc kilometrů. Přijímat tak obří stroj dnes může ve světě zatím jen 37 letišť, kde byly kvůli A380 upraveny hangáry i ranveje.

Reklama

Výběr článků

Načítám