Hlavní obsah

Nutili dívky k prostituci, odsedí si až pět let ve vězení

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Za kuplířství, obchodování s lidmi, nucení k prostituci, těžké ublížení na zdraví a nedovolené ozbrojování uložil v pátek hradecký krajský soud pěti obžalovaným tresty ve výši jeden a půl až pět let vězení. Tři obžalovaní k nepodmíněnému trestu musí navíc každý podle rozhodnutí soudu zaplatit osmimiliónovou pokutu. Třem z celé osmičlenné skupiny soud výkon trestu podmíněně odložil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezi obžalovanými byla i jedna žena. Rozhodnutí soudu není zatím pravomocné. Většina obžalovaných i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.

Skupina kuplířů se po dobu čtrnácti let spolupodílela na provozování erotického nočního klubu Crocus v Pardubicích. Za tuto dobu získali více než 40 miliónů korun. Podle státního zástupce se za čtrnáct let v klubu vystřídaly desítky až stovky žen, které tam provozovaly prostituci.

Nejpřísnější tresty soud uložil trojici podnikatelů, kteří vlastnili budovu, ve které klub fungoval. „Podle názoru soudu tito obžalovaní od začátku počítali s tím, že se v objektu bude provozovat prostituce. Všichni dobře věděli, co se v klubu děje. Noční klub navíc řídili pomocí nastrčených nájemců,“ odůvodnil rozhodnutí senátu soudce Petr Mráka.

Za dobu čtrnácti let, kdy noční klub fungoval, se v něm vystřídaly desítky, možná i stovky žen.
Státní zástupce

Podle něj se sice nejednalo přímo o organizovanou skupinu, ale úkoly měli jednotliví obžalovaní rozdělené. Někteří ze skupiny zajišťovali například práci ostrahy či barmanky, ti od soudu dostali nižší tresty.

Podle spisu dívky, které v klubu pracovaly, dostávaly pouze polovinu výdělku. Některé dívky měly být k prostituci nuceny násilím. „Nevěřím tomu, že by tam mohl někdo být držený násilím,“ uvedl u soudu spolumajitel klubu Martin Coufal, který odešel od soudu s nejvyšším trestem. Coufal navíc tvrdil, že většina jeho příjmů pocházela z jiné činnosti.

Státní zástupce Milan Šimek v pátek rozhodnutí soudu ve velké míře akceptoval a uvedl, že soud rozhodl v souladu s jeho závěrečným návrhem. „Za dobu čtrnácti let, kdy noční klub fungoval, se v něm vystřídaly desítky, možná i stovky žen,“ dodal státní zástupce.

Trest je podle soudce Mráky dostačující a povede k nápravě obžalovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám