Hlavní obsah

Podnikatelka chtěla podplatit vyšetřovatele, dostala rok vězení

Právo, Petr Kozelka
Brno

Hnána „spravedlivým“ rozhořčením byla podnikatelka Věra Koudelková, když dorazila oznámit na policii, že předala úplatek dvěma právníkům, aby pro ni uplatili vyšetřovatele brněnské hospodářské kriminálky. Jenže právníci si měli peníze nechat a nikoho neuplatit. Jaké pak bylo její překvapení, když se policisté začali zajímat i o ni a obvinili ji z podplácení. Koudelková nakonec vyfasovala ve čtvrtek u brněnského krajského soudu roční vězení.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Podnikatelka Věra Koudelková

Článek

Podnikatelka v polovině roku předala nejprve 20 tisíc korun Miloši Almásymu, který má být podle státního zastupitelství vůdčí osobou vyděračské skupiny bývalých policistů zvané Toflův gang, a Romanu Veleckému, který je taktéž stíhán v případu gangu. Koudelková chtěla jejich prostřednictvím podplatit vyšetřovatelku krajské hospodářské kriminálky a naznačit jí tím, aby vyšetřování, kterému byla právě podnikatelka vystavena, bylo vedeno nestandardně a v její prospěch.

Později pak postupně předala dalších 250 tisíc Almásymu, bývalému vyšetřovateli hospodářské kriminálky, který v té době pracoval jako advokátní koncipient, aby podplatil vyšetřovatelku a jejího kolegu v kauzách, kde sama figurovala. Jenže Almásy si podle soudu všechny peníze nechal a nikoho nepodplatil.

Podnikatelka dostala u brněnského městského soudu trest 300 hodin veřejně prospěšných prací, ale státní zástupce se s takovým trestem nesmířil a podal odvolání. A místní krajský soud se rozhodl trestat tvrději. „Původně uložený trest není vhodný pro trestný čin podplácení. Takové praktiky zvlášť v dnešní době nelze tolerovat a trestat mírně. Navíc obžalovaná už byla trestaná podmínkou za podvod a jednání se dopustila ve zkušební době,“ vysvětlila předsedkyně senátu Hana Zoubková.

„Člověk se stane obětí, snaží se domoci práva a nakonec sám skončí před soudem,“ štkala Koudelková.

Toflův gang měl dlouhé roky vydírat podnikatele a za úplatu ovlivňovat některé kauzy. V jeho čele měl stát podle státního zástupce Michal Tofl, kterého zastřelil nájemný vrah samopalem u jeho domu v Brně, a právě Almásy. Proces se členy údajného gangu se v těchto dnech koná u brněnského krajského soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám