Hlavní obsah

Středočeská zastupitelka vydírala učitelku intimními snímky, dostala podmínku

Právo, Novinky, Radek Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Středočeská obecní a krajská zastupitelka Miloslava Vlková (ČSSD) a právnička Lenka Hnilicová odešly ve středu od soudu se sedmiměsíčním podmíněným trestem s ročním odkladem za vydírání učitelky a knihovnice ve Štěchovicích u Prahy. Obě ženy učitelku nutily k odstoupení z úvazků v obci, v opačném případě jí hrozily, že zveřejní její intimní fotografie.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Miloslava Vlková na snímku z doby, kdy zastávala post starostky středočeských Štěchovic

Článek

Již v únoru 2012 soud rozhodl trestním příkazem bez nařízeného hlavního líčení, ze kterého odešla Vlková a Hnilicová se stejným trestem jako nyní. Proti tomuto rozhodnutí ale obě podaly odpor a bylo nařízeno hlavní líčení.

Vlková po učitelce v mateřské škole a zároveň knihovnici a pracovnici obecního informačního centra Olze Hlaváčkové údajně předloni v červnu na společném jednání chtěla, aby opustila všechny zmíněné funkce.

Jinak prý fotografie nalezené v obecním počítači zveřejní a podá na ni trestní oznámení. Společně s Vlkovou prý na učitelku tlačila také právnička obce Lenka Hnilicová. Oběma hrozilo až čtyřleté vězení.

„Říkali mi, že jsem skončila s kariérou, že ty fotky můžou kdykoli vytáhnout ven, ukázat mým rodičům, že když budu drzá, tak mě může paní Vlková vyhodit ze školky,“ popisovala soudu Hlaváčková, která podle svých slov nechtěla přestat pro obec pracovat.

Vinu odmítá

Údajnému nátlaku nakonec ustoupila a podepsala dohodu o rozvázání spolupráce v knihovně a informačním centru. Následnému zveřejnění fotografií přesto nezabránila, mezi lidmi v obci se prý objevily předloni v říjnu.

Sama Vlková nevydržela poslouchat rozsudek do konce a odešla z jednací síně s výkřikem „tohle není žádná spravedlnost!“. Na chodbě pak novinářům řekla, že vinu odmítá, na nikoho prý nátlak nečinila. Chystá se podat odvolání. „To byl špinavý soud,“ řekla na adresu samosoudkyně Jitky Drábkové. Na dotaz Práva uvedla, že rozsudek bude zřejmě řešit grémium ČSSD a vedení středočeské soc. dem.

Šéf středočeské ČSSD Miloš Petera připustil, že odsouzení zastupitelky Vlkové je pro ně nepříliš dobrá situace. „Určitě je to nepříjemná věc, to říkám na rovinu, ale zatím nechci předjímat, jak budeme dál postupovat. V pondělí bude jednat krajský výkonný výbor a tam vše probereme,“ řekl Právu Petera.

„Při sestavování kandidátky jsme nemohli předvídat rozhodnutí soudu, teď je nová situace. Máme možnosti specifikované ústředním výborem a lze například pozastavit členství, ale opakuji, že nechci předjímat,“ uvedl Petera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám