Hlavní obsah

Soud s mačetovými útočníky bude za zavřenými dveřmi, obhájkyně změnila názor

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec
Aktualizováno

U libereckého krajského soudu ve středu začíná projednávání ostře sledovaného případu pěti Romů, které obžaloba viní z toho, že před více než rokem v Novém Boru na Českolipsku brutálně napadli obušky a mačetami trojici hostů v nonstop baru. Jeden z trojice napadených utrpěl velmi vážné zranění hlavy a musel se podrobit náročným operacím.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Obhájkyně Klára Samková vede do soudní síně jednoho z obžalovaných.

Článek

Čtyři útočníci čelí obvinění z pokusu o vraždu a výtržnosti, dvěma hrozí až výjimečný trest. Pátý útočník bude souzen pro ublížení na zdraví a výtržnost.

První den hlavního líčení byli vyslechnuti všichni obžalovaní. Na čtvrtek a pátek jsou naplánovány výslechy svědků a soudních znalců. Kdy bude vynesen rozsudek, není jasné. Do konce tohoto nebo na začátku příštího roku bude soud zkoumat ještě kamerové záznamy.

V soudní síni je šest ozbrojenců, kteří na mé mladistvé klienty míří z půl metru brokovnicí.
Klára Samková

„Kromě jednoho využili všichni svého práva a nevypovídali,“ uvedla po skončení prvního dne hlavního líčení předsedkyně soudního senátu Eva Drahotová. Jednání probíhala za zavřenými dveřmi, do soudní síně se dostalo pouze 10 lidí z řad novoborských Romů. Každý obžalovaný má totiž právo mít při neveřejném řízení dva důvěrníky.

„Nehodlám z toho udělat frašku jako na Divokém západě. Jsem znechucena. V soudní síni je šest ozbrojenců, kteří na mé mladistvé klienty míří z půl metru brokovnicí,“ vysvětlila obhájkyně obžalovaných Klára Samková, proč změnila názor a ve středu trvala na tom, aby jednání zůstalo neveřejné.

„Obhájkyně trvá na tom, že má být jednání vedeno s vyloučením veřejnosti. Reaguje prý na postoj rodičů mladistvých obžalovaných,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Eva Drahotová, která to v doprovodu policistů v kuklách přišla oznámit novinářům a veřejnosti před dveře soudní síně.

Podle předsedkyně soudního senátu nejsou přijatá bezpečnostní opatření vzhledem k charakteru násilných trestných činů ničím neobvyklým. „Taková bezpečnostní opatření byla přijata v minulosti a budou i v budoucnosti. Samozřejmě není to u každé kauzy, ale není důvod na to hledět jako na něco mimořádného,“ vysvětlila Drahotová.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Hlavní líčení je naplánováno od středy do pátku. Liberecký soud přijal mimořádná opatření. Na bezpečnost budou dohlížet i policisté a dokonce i psovodi se psy.

Před měsícem dopaden poslední útočník

Teprve před měsícem se podařilo dopadnout posledního z obžalovaných devatenáctiletého Jakuba Žigu. Na základě evropského zatykače byl zadržen v Anglii a předán do ČR.

Šestatřicetiletý Antonín Sinu, po kterém bylo také několik měsíců vyhlášeno pátrání, se nakonec sám přihlásil policii. Sedmatřicetiletého muže zadrželi policisté hned krátce po činu. Den na to dopadli dalšího z pětičlenné skupiny, teprve patnáctiletého mladíka, o dva roky starší obžalovaný se týž den přihlásil sám policii.

Krvavý incident z loňského 7. srpna, který výrazně zvýšil napětí ve městě, údajně odstartoval spor barmanky se dvěma romskými mladíky ve věku 15 a 17 let, kteří hráli automaty i přes to, že obsluze odmítli předložit občanské průkazy. Obsluhující se jim zdráhala výhru vydat.

Peníze nakonec dostali, ale začali ženu za barem hrubě urážet. Barmanky se zastal jeden z hostů a mladíky z baru vyprovodil. Ti se za několik minut vrátili vyzbrojeni a s posilami hosty surově napadli. „Tloukli a sekali do nich, ještě když už leželi na zemi,“ líčila průběh běsnění v otevřeném dopise matka zraněného, podle které útočníci provázeli rasistickými nadávkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám