Hlavní obsah

Na stavbě přejel s nakladačem kolegu, soud odmítl jeho dovolání kvůli podmínce

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

O zrušení podmínečného trestu usiloval před Nejvyšším soudem (NS) bývalý stavební předák a řidič nakladače na stavbě brněnských tunelů Dobrovského, který při stavbě před dvěma lety v lednu přejel stavebním strojem svého kolegu, jenž na místě zemřel. Soudy za to muže potrestaly ročním vězením s podmíněným odkladem na tři roky. NS v neveřejném zasedání jeho dovolání odmítl, jak Právu potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig.

Článek

Tragédie se stala v jednom z budovaných tubusů. Řidič nakladače začal couvat s plnou radlicí k místu vykládky bez toho, že by byl jištěn dalším pracovníkem. Při couvání pak zachytil zadní částí stroje dalšího dělníka a přejel ho. Muž utrpěl tak těžká poranění, že na místě zemřel.

„Odsouzený ve svém dovolání uvedl, že nebylo zjištěno, jak konkrétně došlo k smrtelným poraněním poškozeného, byla nesprávně stanovena vzdálenost místa nehody od ústí tunelu, což mělo význam z toho pohledu, zda se úraz stal na pracovišti, nebo na dopravní cestě, a konečně, že z provedených důkazů naopak vyplynulo, že s tělem poškozeného bylo po nehodě manipulováno, takže nebylo možno určit jeho přesnou polohu bezprostředně po jeho sražení nakladačem,“ prohlásil Knötig.

Dodal, že odsouzený namítal i to, že nebyl proveden vyšetřovací pokus, a tak nebylo možno zjistit, jaká byla v tunelu viditelnost a zda vůbec mohl svého kolegu vidět. NS ale jeho argumenty neuznal a dovolání odmítl, protože bylo podáno z jiného důvodu, než uvádí trestní řád.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám