Hlavní obsah

Pobodaná učitelka se už léčí doma, student do školy zatím nechodí

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovník

Učitelka rakovnického gymnázia, kterou minulý týden bodl jeden z žáků do zad, byla propuštěna z nemocnice do domácího léčení. Podle lékařů už byl její stav takový, že jí umožnili odejít domů.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Gymnázium, kde student pobodal učitelku.

Článek

Hoch zatím do školy nechodí a ani jeho učitelé nevědí, co se s ním teď děje.

„Samozřejmě do školy nechodí, což je pochopitelné, ale my nemáme vůbec žádné informace. Ze školy si ho před týdnem odvedla policie a to bylo poslední, o čem víme. Od té doby nedostáváme vůbec žádné informace, nevíme, co s ním je,“ řekl Právu ředitel rakovnického gymnázia Luděk Štíbr.

Absenci žáka ve škole zatím gymnázium neřeší.

„On je zatím v režimu povinné školní docházky, takže škola nemá možnost ho vyloučit nebo navrhovat jeho vyloučení, o tom, zda sem bude chodit, rozhodnou jen jeho zákonní zástupci. Nebudeme ale nic takového předjímat, počkáme na výsledek vyšetřování a pak to budeme řešit. Je to zcela výjimečný a bezprecedentní případ,“ poznamenal ředitel školy.

Chlapec minulý týden bodl jednašedesátiletou učitelku matematiky a fyziky nožem do zad přímo ve škole. Podle informací Práva se jedná o nenápadného a tichého chlapce, a jak se shodli učitelé i spolužáci, nikdo od něj takový útok nečekal. Podle psychologů je to však velmi obvyklé, že obdobných útoků se dopouštějí do té chvíle zcela nenápadní jedinci, v nichž vře trauma z dřívější doby.

„Vzhledem k věku chlapce a vyšetřování nebudeme nic zveřejňovat,“ řekl šéf středočeské kriminální policie Michal Mazánek.

„Po došetření případu, pokud bude potvrzeno, že chlapec čin spáchal, předáme spis státnímu zastupitelství,“ dodal mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek. Státní zastupitelství pak předá případ soudu, který bude rozhodovat o následcích pro hocha.

Ten není trestně odpovědný, proto je pravděpodobné, že soud nařídí například ambulantní léčbu, pobyt v léčebném ústavu, dozor nebo jinou formu dohledu nad chlapcem, případně jeho rodinou.

Pod kontrolou sociálních pracovníků

Hoch je od počátku pod kontrolou a dohledem sociálních pracovníků. „Rozhodně jsme v kontaktu s rodinou a chlapec je v péči sociálního pracovníka. Více ale nemůžeme sdělovat,“ řekl Právu vedoucí odboru sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) rakovnické radnice Luboš Kejla, podle něhož nelze ani specifikovat, jak se obecně postupuje.

„Ve hře je spousta faktorů,“ opakoval Kejla. Sociální pracovníci by kromě dohledu nad chlapcem měli také spolupracovat s policií či psychology a hocha doprovázet ke všem výslechům a vyšetřením. Zastupovat by ho měli také při případném soudním jednání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám