Hlavní obsah

Vrah tří seniorů stráví zbytek života za mřížemi

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Za sérií tří vražd seniorů na Šumpersku a Rychnovsku potrestal ve čtvrtek královehradecký soud 36letého Michala Semanského doživotním trestem. Ten by si měl odsedět ve věznici se zvýšenou ostrahou. Je to letos již třetí doživotní trest, který udělil hradecký soud. Všechny své oběti měl obžalovaný připravit o život kvůli několika tisíci korunám.

Foto: René Chvalina, Právo

Obžalovaný Michal Semanský se k činům před soudem doznal

Článek

Policisté muže chytili na začátku roku. Semaskému nepomohlo ani doznání, spolupráce s policií, ani pozdější lítost. Verdikt senátu není zatím pravomocný. Obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na odvolání.

„Neměl jsem v úmyslu někoho zabít. Moc mě to mrzí a je mi to moc líto. Chtěl bych všechno vrátit zpátky,“ znovu před soudem zopakoval Semanský. U soudu již dříve tvrdil, že nechtěl nikomu ublížit, ale jen nutně potřeboval peníze na splacení dluhů jeho přítelkyně.

„Soud nemohl uvěřit tvrzení obžalovaného, že neměl v úmyslu zabít. Zabít tři lidi takovým způsobem, v takovém časovém rozpětí a použít podobného násilí, si nic jiného než doživotí nezaslouží,“ odůvodnil rozhodnutí soudu předseda senátu Jiří Vacek.

Soudce připustil, že obžalovaný velkou měrou přispěl k objasnění případu. Zarážející je zejména skutečnost, že kdyby se ke všem svým činům nedoznal, mohl být obviněn jen z vraždy seniorky v Týništi nad Orlicí. Ženu letos v lednu okradl a poté ji zavřel do šatní skříně, ve které se udusila. Podle znalců musela žena před svou smrtí prožívat masivní stres a mučivé útrapy.

Trojnásobný vrah se u soudu dušoval, že nechtěl nikoho zabítVideo: Novinky

Podle obžaloby měl Semanský v září 2009 na Šumpersku uškrtit svého příbuzného, který mu odmítl půjčit peníze. Semanský ho udeřil do obličeje a na zemi uškrtil. Policie podle soudce Vacka nepracovala v tomto konkrétním případu, jak měla. „Práce policie na Olomoucku při objasnění tohoto případu byla velice špatná. To si s prominutím neodpustím. Nebýt doznání obžalovaného, mohl tady teď sedět jen za poslední vraždu,“ uvedl ve čtvrtek předseda senátu Vacek.

Také v případu druhé vraždy v únoru 2011 na Rychnovsku, kde Semanský svého příbuzného uškrtil a jeho tělo hodil do studny, pomohl Semanský vyšetřovatelům při objasnění vraždy. Oběť Semaského totiž bydlela občas v Praze a jindy na Rychnovsku a její zmizení se šetřilo jako pohřešování. K tělu oběti vhozené do studny tehdy přivedl kriminalisty sám Semanský.

Státní zástupkyně je spokojena

Obhájce Zdeněk Plachetka navrhl uložení nižšího trestu a upozornil na polehčující okolnosti, například dosavadní řádný život či spolupráci s policií. Podle něj se obžalovaný jednání dopustil v tíživé životní a osobní situaci.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová je s verdiktem hradeckého soudu spokojena. „Soud mému návrhu vyhověl s výjimkou ztíženého podmínečného propuštění. Ovšem lze akceptovat argumentaci předsedy senátu, že doznání obžalovaného je významnou polehčující okolností, a proto od tohoto ztížení upustil,“ uvedla Faltusová novinářům po vynesení rozsudku.

Při uložení doživotního trestu je možné požádat o podmínečné propuštění po 20 letech ve vězení, v případě ztíženého podmínečného propuštění to lze až po 30 letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám