Hlavní obsah

Muž obžalovaný ze tří vražd seniorů prý nechtěl nikoho zabít

Právo, René Chvalina
Hradec Králové
Aktualizováno

Velmi otřesnou sérií vražd seniorů má podle obžaloby na svědomí šestatřicetiletý Michal Semanský z Rychnovska. Všechny své oběti měl připravit o život kvůli několika tisíci korunám. Policisté muže chytili na začátku roku. Semanský v úterý stanul před královehradeckým soudem, kde se k činům přiznal. Podle jeho slov však nechtěl nikoho zabít. Jen prý nutně potřeboval peníze na splacení dluhů.

Trojnásobný vrah se u soudu dušoval, že nechtěl nikoho zabítVideo: Novinky

 
Článek

Na začátku jednání se omluvil příbuzným obětí. „Neměl jsem v úmyslu někoho zabít. Moc mě to mrzí a chci se omluvit všem pozůstalým,“ řekl Semanský.

Obžaloba viní Semanského z toho, že v září 2009 na Šumpersku uškrtil svého příbuzného, který mu odmítl půjčit peníze. „Potřeboval jsem nutně peníze na úhradu dluhů. Strýc mi je však odmítl půjčit. Tak jsem ho udeřil do obličeje, když upadl, kleknul jsem na něj a uškrtil ho,“ uvedl před soudem obžalovaný. Z domu si poté odnesl 90 000 korun a dům zapálil, aby zahladil stopy. Peníze prý nutně potřeboval, aby mohl přítelkyni uhradit dlužné nájemné.

Další obětí jeho dluhové pasti se stal jeho příbuzný na Rychnovsku. Ten na něj chtěl podat trestní oznámení za krádeže a tak ho obžalovaný v únoru 2011 uškrtil.

„Pořád mi nadával a vyhrožoval udáním. Dostal jsem strach, že kdyby mě zavřeli, tak bych neviděl malou dceru. Tak jsem vzal ve stodole provaz a uškrtil ho. Pak jsem ho zastlal do postele a druhý den naložil do kolečka a hodil do studny. Před tím jsem dal do tašky kamení a přivázal mu jí k tělu,“ popsal druhou vraždu Semanský.

Strčil jí do dvoukřídlé šatní skříně, plné šatstva, pověšeného na ramínkách, kde ji přes její aktivní obranu uzamkl a nezajistil dostatečný přívod vzduchu.
Státní zástupkyně

Obžaloba Semanského viní také z lednového loupežného přepadení a vraždy seniorky z Týniště nad Orlicí. Podle policie do domu stařenky vnikl maskovaný kuklou a pod pohrůžkou použití nože ženu donutil k vydání 7500 korun. Poté ji zavřel do skříně, kde se seniorka udusila.

„Strčil jí do dvoukřídlé šatní skříně, plné šatstva, pověšeného na ramínkách, kde ji přes její aktivní obranu uzamkl a nezajistil dostatečný přívod vzduchu. Poškozená prožívala díky jednání obžalovaného po dobu desítek minut před svou smrtí těžké psychické trauma a panickou úzkost a psychickou iritaci způsobenou dušením a stresem z fyzického omezení,“ uvedla před senátem státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Semanský u soudu tvrdil, že starší ženu v žádném případě zabít nechtěl. „Myslel jsem si, že ji někdo uslyší volat o pomoc a zachrání. Protože, když jsem od ní odcházel, ještě bylo venku slyšet, jak volá o pomoc,“ řekl obžalovaný.

Podle státní zástupkyně Faltusové se jedná o chladnokrevné vraždy, které jsou mimořádně společensky nebezpečné. Obžalovanému nyní hrozí až doživotní trest za mřížemi. Hlavní líčení potrvá až do čtvrtka, kdy zazní závěrečné návrhy a rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám