Hlavní obsah

Zátah policie v Karibiku komplikoval hurikán, zatčení uniklo 10 lidí

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hlavním cílem akce Dominik, která vyvrcholila zadržením sedmi osob v Dominikánské republice, byl Miloslav Votava odsouzený za podvod. Na úterní tiskové konferenci to oznámili kriminalisté. Policie má v hledáčku ještě dalších deset Čechů, kteří se v zemi nacházejí a jejichž zatčení zkomplikoval hurikán Sandy, který se oblastí přehnal.

Operace Dominik, při které bylo zadrženo sedm ČechůVideo: Policie ČR

 
Článek

Operace Dominik byla původně zaměřena na vypátrání člena Berdychova gangu Františka Hajna, kterého policie zadržela již v červenci. Šest detektivů, kteří pracovali týden v Dominikánské republice, úzce spolupracovalo s místními policejními složkami. Na zatýkání se ale přímo nepodíleli.

Akce vyvrcholila zadržením sedmi osob podezřelých nebo odsouzených za  hospodářskou trestnou činnost. Po některých z nich bylo vyhlášeno pátrání již od roku 2003. Zadržení byli ve vzájemném kontaktu, navzájem si pomáhali a zajišťovali falešnou identitu pro další hledané zločince.

Hlavním cílem bylo zadržení Miloslava Votavy, který byl v ČR před dvěma lety pravomocně odsouzen k pěti letům vězení za pokus podvodně vylákat od státu zhruba 60 miliónů korun a za další miliónový podvod.

Podle jednoho z detektivů operaci komplikoval hurikán Sandy, který se v době pobytu českých policistů v Dominikánské republice objevil. Zatčených by podle něj mohlo být více, ale hurikán znemožnil přístup do některých oblastí.

Operace tak nadále probíhá a policie spolu s dominikánskými kolegy pracuje na zadržení dalších deseti osob, které jsou podezřelé z násilné trestné činnosti, drogových deliktů či vraždy.

Zadržení páchali také sexuální zločiny

„Mezi zadrženými jsou Miloslav Votava, Pavel Štorkán, Michael Grundza a Jiří Štěpánek, kteří byli dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Proti ostatním jsou vedeny úkony v trestním řízení,“ řekla tisková mluvčí policejního prezidia Zuzana Součková.

Zadržený Jiří Štěpánek se podle policie na území Dominikánské republiky pohyboval pod falešnou identitou, kterou získal od utopeného rakouského občana. On a také druhý zadržený Miloslav Lindr se v karibské oblasti dopustili sexuálního útoku, za který jsou stíháni také Dominikánskými úřady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám