Hlavní obsah

Chtějí mě za mřížemi, obrazy za 80 miliónů neprodávám, tvrdí Dalík

Obviněný lobbista Marek Dalík odmítá, že by prodával obrazy za 80 miliónů korun, jak v pátek informovala některá média. Podle prohlášení, které zaslal jeho advokát Tomáš Sokol, prodal od května pouze tři ze sedmi obrazů, které vlastnil, a to za sedm miliónů. V dubnu přitom koupil pro investiční potřeby se svým společníkem celkem 14 obrazů surrealistických pláten od Mikuláše Medka.

Foto: Archiv, Právo

Marek Dalík

Článek

Státní zastupitelství podle České televize požadovalo vazbu pro bývalého blízkého spolupracovníka expremiéra Mirka Topolánka mimo jiné kvůli jeho snaze zbavit se bezmála osmdesátimiliónové sbírky. Žalobce měl proto obavy, že chce lobbista utéct z České republiky. Soud však návrhu nevyhověl a Dalíka propustil ze zadržení.[celá zpráva]

"Ve skutečnosti jsem na prodej obrazů upozornil soud zcela úmyslně, v rámci informace o svých tuzemských aktivitách," uvedl Dalík. Domnívá se, že za zveřejněním těchto informací může být snaha jej dostat do vazby.

Sedmatřicetiletý lobbista je stíhán kvůli zakázce na obrněné transportéry pandury, policie ho viní z pokusu o podvod. Dalík si podle kriminalistů při vyjednávání zakázky se zbrojařskou firmou Steyr údajně řekl o úplatek. Podle policie však žádné peníze neobdržel. Prý tak slíbil pomoc při sjednání zakázky, aniž mohl cokoli reálně ovlivnit. Za to mu hrozí až desetileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám