Hlavní obsah

Důchodce před soudem odmítl obvinění ze znásilnění školaček

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Jako chudý a hodný strýček se v pondělí prezentoval před Krajským soudem v Hradci Králové čtyřiasedmdesátiletý Josef R. Obžaloba ho však viní z toho, že měl několikrát sexuálně obtěžovat tři ještě nezletilé dívky ze sousedství. Ty k němu měly chodit hrát počítačové hry nebo se dívat na pohádky.

Foto: René Chvalina, Právo

Josef R. před soudem obvinění ze znásilnění odmítl.

Článek

Podle obžaloby měl všechny tři dívky u sebe v bytě osahávat na intimních místech. Jedné z nich se měl snažit zavést do přirození předmět podobající se vibrátoru. Podle státního zástupce Milana Šimka jednal obžalovaný minimálně v jednom případě s vědomím, že poškozená dívka se mu nebude schopna pro svůj nízký věk účinně bránit.

„Nechápala smysl jeho jednání a nebyla ani schopna rozpoznat nejen protiprávnost, ale ani společenskou nepřijatelnost a škodlivost tohoto jeho jednání. Navíc jej již delší dobu znala. Měla v něj důvěru, že by jí nemohl ublížit, čímž zneužil její bezbrannosti,“ upřesnil státní zástupce. Josef R. před soudem odmítl, že by dívky ve věku od šesti do jedenácti let sexuálně zneužíval. Pouze v jednom případě uznal své pochybení.

„Vypaloval jsem dceři souseda na počítači hru Dračí oko. Ona ke mně přišla a sedla si mi na koleno. Při tom jsem jí polechtal v rozkroku mezi nohama. Uznávám chybu, ale neudělal jsem to kvůli mému sexuálnímu uspokojení. Ona se při tom zachechtala a líbilo se jí to. Bylo to takové nevinné škádlení,“ tvrdil před senátem Josef R.

Skončil jsem hned poté, co řekla, že to bolí. Trvalo to jen pár vteřin. Neproniknul jsem dovnitř.
Obžalovaný

Opačného názoru je však státní zástupce, který obžalovanému seniorovi připomněl, že v přípravném řízení policistům řekl, že s osaháváním přestal, až když si dívka stěžovala na bolest.

„Skončil jsem hned poté, co řekla, že to bolí. Trvalo to jen pár vteřin. Neproniknul jsem dovnitř. Cítil jsem jen, že má na sobě kalhotky,“ vzpomněl si před soudem důchodce. Obvinění ostatních dívek však rezolutně popřel a nedokáže si vysvětlit, proč proti němu svědčí i ostatní dvě školačky.

„To prostě není pravda. Nevím, proč to ta děvčata tvrdí. V době kdy se to mělo stát, jsem už dávno žádné sexuální potřeby necítil. Dá se říct, že celý můj život nebyl postaven na sexu,“ hájil se obžalovaný.

Soudní znalec však u obžalovaného seniora diagnostikoval pedofilii. „Nikdy jsem necítil, že bych trpěl pedofilií,“ tvrdil před senátem Josef R., který žije s manželkou v Náchodě. Za znásilnění nezletilých dívek mu v případě prokázání viny hrozí až 12 let za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám