Hlavní obsah

Paroubek neuspěl se žalobou za srovnání s Berijou

Bývalý premiér a předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek nebyl úspěšný se žalobou na vlivného člena severočeské ČSSD Romana Housku. Ten jej loni v září v rozhovoru pro Parlamentní listy srovnal se sovětským politikem a Stalinovým mužem Lavrentijem Berijou. Podle soudce Jiřího Derfla o urážku jde, ale ne takové intenzity, aby ji politik neunesl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Houskovi Derfl proto odmítl přiznat úhradu nákladů soudního řízení. Ani jeden z politiků k soudu nedorazil. Obě strany se mohou ještě odvolat.

Houska srovnal Paroubka s Berijou v září 2011: "Paroubek, to je novodobý Berija. Dokáže rozložit demokratický systém kdekoliv, kam se svou suitou veksláků a ranařů vstoupí," uvedl tehdy.

Houskův obhájce to nezpochybňuje, byla to prý ale nadsázka, kterou by měl politik Paroubkova formátu unést. "Navíc je názor veřejnosti na něj již utvořen," řekl advokát. Paroubek se ovšem uražený cítil a chtěl po Houskovi omluvu jak dopisem, tak i ve formě tříměsíčního inzerátu na témže serveru.

Foto: ČTK

Lavrentij Berija

Lavrentij Berija řídil v letech 1938 až 1953 tajnou policii NKVD a byl jedním z hlavních organizátorů takzvaných Velkých čistek, kterými ve 30. letech minulého století upevňoval sovětský režim svou pozici. Počty jejich obětí se odhadují na milióny, celá éra Stalinovy vlády má podle historiků až 12,5 miliónu obětí. Berija je považován i za velmi schopného intrikána, který dokázal ovládat své okolí a údajně sám vykonával i popravy svých nepřátel.

U politika lze předpokládat vyšší odolnost

"Žalobce je osobou politicky činnou a u nich se předpokládá zvýšená odolnost vůči různým typům urážek. Určitá urážka to samozřejmě je, nicméně ne takové intenzity, aby došlo k poškození práv," uvedl soudce Derfl. "Urážka to ovšem byla, proto nemá žalovaný nárok na úhradu nákladů," dodal. Náklady se mohou při podobném soudu pohybovat v řádu tisíců až desítek tisíců korun.

Někdejší předseda ČSSD Paroubek podal v minulosti už několik podobných žalob. S deníkem Mladá fronta Dnes se neúspěšně soudil kvůli vyznění článků o podnikateli Tomáši Pitrovi a o svém údajném vlivu na konec pořadu Bez obalu České televize.

Podobně letos dopadl i spor s ministrem vnitra Janem Kubicem kvůli jeho starší zprávě o prorůstání organizovaného zločinu do politiky. U soudů zatím neuspěla ani Paroubkova manželka Petra, která se domáhala omluvy za karikaturu v komiksu Zelený Raoul časopisu Reflex.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám