Hlavní obsah

Silniční pirát brutálně zbil autobusáka, po odvolání mu soud snížil trest

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Patrik Biskup

Bývalý hlídač z americké ambasády v Praze René Chalupník uspěl s odvoláním u Krajského soudu v Plzni. Šestatřicetiletý pirát silnic, který v červenci dostal u domažlického soudu šest let vězení za brutální napadení řidiče autobusu, odešel v pondělí z jednací síně s mírnějším trestem. S konečnou platností si tak odsedí čtyři roky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

René Chalupník u soudu

Článek

V Chalupníkovi bouchly saze kvůli malému škobrtnutí o autobus, před který se snažil dostat v místě, kde je předjíždění zakázané. Protože měl pocit, že se jej snaží řidič Neoplanu Josef Císler (56) schválně vytlačit ze silnice, počkal si na něho na nádraží v Domažlicích, kde ho brutálně zbil a z místa ujel. Císler po masivním krvácení do mozku upadl do kómatu, ze kterého se probral až po několika týdnech. Dodnes není zdravotně fit, má dvojité vidění a problémy s motorikou.

Podle předsedy odvolacího senátu Milana Suka bylo jednání obžalovaného zavrženíhodné. "Je proto na místě trest nepodmíněný. Původní trest je ale nepřiměřeně přísný. Máme dojem, že byl pojat jako exemplární, což vylučuje jeho spravedlnost," řekl Suk. Dodal, že odvolací soud přihlédl i k tomu, že Chalupník dosud nebyl trestán.

Nehoda, která napadení předcházela, se stala mezi Horšovským Týnem a Domažlicemi. „Postupně předjel asi šest aut. Pak se začal tlačit přede mne. Po riskantním manévru se rychle snažil zařadit zpátky a přitom lehce škobrtnul o přední část autobusu,“ vzpomínal Císler, který seděl za volantem plně obsazeného autobusu.

Chalupník si na něho počíhal na autobusovém nádraží. „Tam mě chytil za rameno a vrazil mi ránu pěstí do levého oka. Padl jsem, ale za chvilku jsem stál zpátky na nohou. Skoro nic jsem neviděl přes oko zalité krví,“ vybavoval si Císler.

Dal jsem mu ránu do obličeje, řidič zavrávoral a upadl na zem.
Odsouzený

Útočníkovi se snažil vysvětlit, že 15metrový autobus nelze na takové silničce udržet rovně přilepený na okraji asfaltu. „Jeho reakce byla taková, že mě chytil za bradu a hlavou mi smýkal po betonové zdi. Ani jsem se nesnažil klást odpor, choval se jak šílenec. Když to běsnění skončilo, vzal mi mobil a rozmlátil ho na kousky. Pak beze slova odešel,“ líčil dále Císler.

Chalupník fyzickou potyčku s řidičem autobusu připustil. „Dal jsem mu ránu do obličeje, řidič zavrávoral a upadl na zem. V útoku jsem dál nepokračoval, žádné další rány nepadly. Ve vzteku jsem jen kopl do autobusu a šlápl na mobilní telefon, který řidiči autobusu vypadl z kapsy,“ řekl Chalupník před soudem.

Byl to právě on, který tím riskantním manévrem ohrozil 40 cestujících v autobuse.
Soudce

Z místa odjel, neboť se mu nezdálo, že by byl řidič autobusu nějak vážně zraněný. Hájil se tím, že měl vztek, protože mu prý řidič autobusu bránil v předjíždění a údajně se ho snažil vytlačit do příkopu.

„Spěchal jsem k lékaři. Bohužel jsem si nevšiml značky zákazu předjíždění,“ ospravedlňoval se Chalupník s tím, že to byl naopak on, kdo byl ohrožen na životě ze strany řidiče autobusu.

Podle domažlického soudce Milana Anderleho šlo ze strany Chalupníka o brutální útok, který byl promyšlený. „Neuvěřili jsme obžalovanému, že jej řidič autobusu při předjíždění vytlačoval. Byl to právě on, který tím riskantním manévrem ohrozil 40 cestujících v autobuse," prohlásil Anderle při odůvodnění červencového verdiktu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám