Hlavní obsah

Soud potvrdil muži za znásilnění dvou dětí při sáňkování deset let

Olomouc

Za znásilnění dvou malých dětí si čtyřiatřicetiletý Štefan Chudý definitivně odpyká ve vězení deset let. Rozhodl o tom v pondělí olomoucký vrchní soud. Potvrdil tak rozsudek ostravského krajského soudu, proti kterému se muž odvolal. Podle verdiktu chlapce a dívku ve věku osm a deset let v lednu před dvěma lety v Orlové na Karvinsku na odlehlém místě donutil s loveckým nožem v ruce k orálnímu sexu a k jiným praktikám.

Foto: Pavel Karban, Právo

Štefan Chudý

Článek

"Krajský soud spolehlivě a precizně vyhodnotil veškeré důkazy, vina obžalovaného byla spolehlivě prokázána. Desetiletý trest v sazbě pěti až 12 let je podle nás přiměřený, neměli jsme důvod zasahovat do rozsudku," řekl mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Muž se v pondělí u odvolacího soudu dožadoval zastavení trestního stíhání. Tvrdil, že se ničeho nedopustil a jeho vina podle něj nebyla prokázána. Poukazoval přitom na to, že v případě stop DNA byla konstatována pouze skupinová shoda a pachové stopy mohly být přeneseny. Zdůrazňoval také to, že se popis pachatele neshoduje s jeho vzhledem. Na místě činu se prý vůbec nenacházel, což prý vyplývá z pohybu jeho mobilního telefonu.

Senát jeho námitky vyvrátil. "Pokud se snažil zpochybnit stěžejní důkazy, je třeba hodnotit důkazy v celém komplexu. Obžalovaný měl vztah k místu, pachová stopa byla jeho, u DNA byla skupinová shoda a v minulosti se zodpovídal ze sexuálně motivované trestné činnosti," řekl mluvčí soudu.

Děti napadl v lednu 2010

Muž napadl děti v lednu 2010 ve chvíli, kdy v Orlové sáňkovaly. Chudý k nim přišel, přiložil jim nůž ke krku a přikázal jim, aby si lehly na zem. Pak je osahával, obě donutil k orálnímu sexu a dalším praktikám. Navíc jim vyhrožoval, že pokud něco řeknou, ublíží nejen jim, ale i jejich rodinám.

O zločinu se policisté dozvěděli ve stejný den od rodičů jednoho dítěte. Kriminalisté prověřili alibi desítek mužů z okolí či chovanců výchovných ústavů. Celkem prověřili stovky lidí. V síti uvízl tehdy dvaatřicetiletý muž, kterého nakonec v srpnu i obvinili. Soudy se případem Chudého zabývaly půldruhého roku. Desetiletý trest muži uložil krajský soud již loni v červenci, vrchní soud rozsudek loni zrušil a nařídil doplnění důkazů.

Případem se dříve na krajském soudu zabýval soudce Miloslav Studnička. Po jeho smrti jej dostal na stůl jiný soudce, letos v srpnu nakonec rozhodl stejně jako jeho předchůdce. Chudý byl již v minulosti za trestnou činnost násilného a mravnostního charakteru vyšetřován a odsouzen. Trest si odpyká v nejpřísnějším typu vězení se zvýšenou ostrahou.

Reklama

Výběr článků

Načítám