Hlavní obsah

Dva lidé na Královéhradecku se přiotrávili oxidem uhelnatým z kotle

Právo, Ludmila Žlábková

Dvaapadesátiletá žena a o sedm let starší muž z Bělče nad Orlicí na Královéhradecku se v neděli přiotrávili oxidem uhelnatým, který unikl z kotle. Odpoledne po třetí hodině k nim byli přivoláni hasiči a záchranka, která je nakonec odvezla do hradecké nemocnice.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ženě se udělalo nevolno již v dopoledních hodinách. Poté, co stejné příznaky otravy začal mít i devětapadesátiletý muž, uslyšeli volání o pomoc sousedé a zavolali na tísňovou linku 155,“ uvedl mluvčí hradecké záchranky Tomáš Ježek.

Záchranáři poskytli postiženým ošetření, podali potřebný kyslík a transportovali intoxikované při vědomí na oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Přivolaní hasiči na místě naměřili zvýšenou koncentraci oxidu uhelnatého, který je smrtelný.

Oxid uhelnatý vzniká při nedokonalém hoření. Smrtelná dávka závisí na počtu molekul v metru krychlovém a na čase, který člověk stráví na místě, kde je oxid uhelnatý. Jeho nebezpečí spočívá v tom, že není vidět ani cítit. Je nutné respektovat pravidelné kontroly komínu na místech, kde se topí kamny, krbem nebo karmou. V žádném případě se nedoporučuje neodborně zasahovat do těchto spotřebičů.

Hlavně větrat

„Otrava se projevuje jako nevolnost, slabost, bolesti hlavy nebo bolesti na hrudi, postižený může navíc zvracet, mít závratě nebo pociťovat bušení srdce. Mění se rovněž psychika a při závažnější otravě dochází k poruše nervového systému, ztrátě hybnosti, přes různé stupně bezvědomí až ke smrti. Pokud na jednom místě má více osob zdravotní problémy a objekt je vytápěn spalovacím zařízením, je potřeba vždy zvážit možnou otravu,“ upozornil Ježek a doplnil, že klíčovým bodem první pomoci je intenzivní větrání místností.

„Dále je důležité přivolat záchrannou službu, kde vám operátoři poskytnou všechny potřebné informace k případnému zahájení oživovacích pokusů, tedy zejména stlačování středu hrudníku do hloubky nejméně 5 centimetrů rychlostí 100 až 120 stlačení za minutu,“ připomněl mluvčí záchranné služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám