Hlavní obsah

Další z alkoholové kauzy jsou ve vazbě. Zatčeni ale nebyli původně kvůli pančování

Právo, Miloslav Hradil
Zlín
Aktualizováno

Okresní soud ve Zlíně poslal v neděli do vazby další dvě z osmi osob zadržených ve čtvrtek při zátahu, který na několika místech v Česku provedli detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Právu to potvrdil mluvčí soudu Dušan Beránek. Jedním z dvojice je i osmatřicetiletý jednatel firmy Verdana Robert Sedlařík, spjatý s metylalkoholovou kauzou.

Robert Sedlařík

Článek

Sedlaříkovi se před zátahem dařilo několik dnů před policisty skrývat a bylo po něm vyhlášeno celoevropské pátrání. Jeho firma distribuovala výrobky Likérky Drak.

Zatýkání nejen na Zlínsku, ale i dalších místech se primárně týkalo jiné trestné činnosti. Policie chce o ní informovat nejdříve v pondělí. Jak se však Právu podařilo v neděli zjistit od důvěryhodného zdroje blízkého vyšetřování, jednalo se o daňovou trestnou činnost a nelegální nakládání s černým alkoholem. Zdroj Právu také řekl, že podle jeho informací byli z osmi zadržených obviněni jen čtyři, které soud poslal o víkendu do vazby.

Dva skončili ve vazbě už v sobotu

Již v sobotu poslal zlínský soud do vazby první dva ze zadržených. „U všech čtyř jsou důvody vazebního stíhání stejné. Jde o obavu, že by mohli utéci nebo ovlivňovat svědky a spoluobviněné,“ řekl Právu Beránek. [celá zpráva]

Jedním z dvojice, kterou poslal zlínský soud do vazby již v sobotu, byl i podnikatel Radek Březina, který je údajně neoficiální hlavou společnosti Morávia-Chem vyrábějící nemrznoucí směs Cinol.

Jednatel Likérky Drak z Bystřice pod Hostýnem Pavel Čaniga, který je obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami, už dříve uvedl, že Morávia-Chem byla dodavatelem lihu do této likérky. Společnost to však popřela a Březina v ní ani v Likérce Drak podle údajů v obchodním rejstříku nefiguruje.

Zásah i v Březinově hotelu

Ve čtvrtek kriminalisté zasahovali mimo jiné také v Hotelu Lázně Kostelec u Zlína, který patří Březinovi. Podle státního zástupce Romana Kafky, který má na starost vyšetřování metylalkoholové aféry, se zásah sice kauzy týkal, ale jen nepřímo.

Ve skladu Verdany našli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce v polovině října 31 426 lahví a šestilitrových barelů Likérky Drak, celkem 56 360 litrů lihovin. Balení nenesla žádnou šarži a firma neměla průvodní dokumentaci. Rozbory v několika zabavených lahvích prokázaly velké množství metanolu, a to až 50 procent.

Metylalkoholová aféra vypukla počátkem září. Kvůli otravě jedovatým alkoholem už zemřelo 30 lidí a další budou mít trvale poškozené zdraví, zejména zrak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám