Hlavní obsah

Nové kolo výslechů: Salačová mluví, Rath zapírá a ostatní mlčí

Právo, Radim Vaculík

Protikorupční policie v těchto dnech zahájila nové kolo výslechů obviněných aktérů korupční kauzy kolem poslance Davida Ratha. Zatím probíhá bez velkého úspěchu. Kromě podnikatelky Ivany Salačové se nikdo k trestné činnosti dosud nedoznal.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath vystupuje z vozu vězeňské služby.

Článek

I když policisté vyslýchali bývalého středočeského hejtmana během celého úterka, svou vinu ani tentokrát nepřiznal. „Ve čtvrtek jsem dostal na stůl výpověď pana Ratha, kterou si právě čtu. Zatím jsem u části, kdy vypovídá, jak fungoval kraj. Takže pan Rath vypovídal. Ještě tu mám výpověď obviněného Řeháka a ten odmítl ve věci vypovídat. O tom, že by se někdo přiznal, nevím,“ řekl v pátek Právu dozorový středočeský státní zástupce Petr Jirát.

Jindřich Řehák je spolumajitelem a jednatelem firmy Hospimed, obviněným letos v srpnu kvůli zakázkám pro jeho společnost od středočeských nemocnic v Kolíně a Kutné Hoře.

Za obě měl loni v prosinci a letos v únoru předat jednomu z hlavních aktérů kauzy Petru Kottovi úplatky čtyři a následně osm miliónů korun.

Důvodem, proč detektivové znovu vyslýchají Ratha a spol., je podle Jiráta fakt, že některým obviněným bylo v průběhu srpna a září rozšířeno jejich trestní stíhání. V případě Ratha, Kateřiny Pancové či Kotta šlo o tři nové korupční skutky.

„To je naše povinnost ze zákona je k tomu vyslechnout, takže teď se průběžně ty výslechy provádějí,“ podotkl Jirát.

Salačová vypovídala o korupci

Potvrdil také Právem zveřejněné informace o rozsáhlém výslechu Salačové z minulého čtvrtka, v němž ještě více a podrobněji popsala, jak se ve Středočeském kraji a tamních nemocnicích manipulovalo se zakázkami a také korumpovalo.

„Mohu potvrdit, že ten výslech minulý čtvrtek proběhl, trval asi osm hodin a dozvěděli jsme se vše, co jsme potřebovali vědět. Nová jména nepřinesla žádná,“ konstatoval Jirát.

Doplnil, že během výpovědi byla zapsána do protokolu o výslechu žádost Salačové o status spolupracující obviněné.

„Poučil jsem ji podle trestního řádu, co všechno obnáší být spolupracujícím obviněným, ale to, zda jím bude, či nebude označena, se objeví podle zákona až v obžalobě. I ona sama se to dozví až z doručené obžaloby,“ poznamenal státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám