Hlavní obsah

Tykadlový řidič Smetana dostal podmínku, podle žalobce je to příliš mírné

Bývalého řidiče olomoucké MHD Romana Smetanu, který byl odsouzen za pomalování předvolebních plakátů politiků, potrestal olomoucký soud za vyhýbání se vězení podmíněným trestem. Uložil mu jej trestním příkazem bez nařízení hlavního líčení. Smetana se ale soudu asi nevyhne. Žalobce totiž s rozhodnutím soudu nesouhlasí. Uložený trest považuje za mírný.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Roman Smetana při odchodu z vazební věznice v Olomouci

Článek

"Obdrželi jsme trestní příkaz, kdy byl panu Smetanovi uložen podmíněný trest odnětí svobody. My s tím ale nebudeme souhlasit, dnes si podáváme odpor a věc půjde s největší pravděpodobností do hlavního líčení. Trest považujeme za mírný," řekl v pátek státní zástupce olomouckého státního zastupitelství Jaroslav Kouřil.

Žalobce odmítl sdělit, zda bude požadovat přísnější podmíněný trest, nebo zda bude žádat trest nepodmíněný. "To si nechám až na hlavní líčení," uvedl. Soudce, který trestní příkaz vydal, se ČTK nepodařilo zastihnout.

Smetana se vězení vyhýbal dvakrát. Tento případ se týká jara letošního roku. Smetana měl nastoupit do vězení na konci března, policii se vydal sám asi po měsíci po odborářské demonstraci v Praze. Státní zástupce na něj v této souvislosti podal obžalobu kvůli maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu hrozí až tři roky vězení.

Brány věznice poté opustil předčasně 24. května kvůli stížnosti ministra spravedlnosti pro porušení zákona. Nejvyšší soud ale stížnost zamítl. Za mříže, kde si měl odpykat zbývajících 67 dní, se měl vrátit 8. října, což neučinil. Policie jej nakonec zadržela o týden později v Praze. [celá zpráva]

Za toto jednání mu hrozí další potrestání. "Teoretická možnost je, že by se to spojilo do jednoho společného řízení, ale spíše se domnívám, že se to bude projednávat samostatně," doplnil státní zástupce.

"Volební inzerce je vzájemná komunikace"

Smetana vyhýbání se vězení odůvodňoval tím, že je podle něj nesmyslné, aby vůbec nějaký trest dostal. Tvrdí, že volební inzerce je jen komunikací politiků s voliči. A on s nimi prý jako volič touto cestou komunikoval.

Trest si má Smetana odpykat proto, že odmítl vykonat veřejně prospěšné práce, které mu společně s náhradou škody za poničení plakátů soudkyně uložila. Smetana se hájil tím, že pomalováním politických reklam chtěl vyjádřit své znechucení z politické scény a korupčních kauz.

Případem se zabýval kromě Nejvyššího soudu i prezident, jemuž Smetanovi příznivci podali žádost o milost. Prezident jim nevyhověl. Smetana původně zvažoval, že podá kvůli svému případu stížnost i k Ústavnímu soudu. Nakonec to neudělá. Po internetu vzkázal, že je malá šance na úspěch a hrozilo by smetení ze stolu kvůli nevyužití všech opravných prostředků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám