Hlavní obsah

Rum z Broumovska obsahoval vysokou koncentraci metanolu

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziměstí

Koncentrace metanolu v rumu zajištěném v souvislosti s nedělní otravou 65letého muže z Meziměstí na Broumovsku více než čtyřicetkrát převyšovala povolenou mez. Láhve Tuzemského z likérky VAPA DRINK zakoupili společně s Vodkou jemnou příbuzní první oběti metanolu ve východních Čechách v jednom z příhraničních krámků.

Foto: Policie ČR

Rum z VAPA DRINK obsahoval metanol.

Článek

Důchodci patrně zachránilo život prokládaní otráveného rumu s neškodnou vodkou. „Jedná se o středně těžkou otravu. Došlo ale k poškození zraku,“ doplnil primář nemocnice v Broumově Jiří Veselý.

Policie nyní zkoumá pravost dokladů o původu otráveného rumu předložených prodejcem. „Z doposud provedených úkonů prozatím nevyplývá trestní odpovědnost prodejce ani majitele obchodu. Úkony v trestním řízení nadále pokračují,“ konstatovala krajská mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.

Kolonii příhraničních koloniálů lidé trefně přezdívají Klondike. Celníci zde doposud zajistili hektolitry podezřelého alkoholu vesměs z olomoucké likérky.

„Dvě stě čtyřicet láhví bylo z obchodu, kde příbuzní oběti alkohol nakoupili a šest set třicet láhví z dalšího objektu. Celkem šlo o 508 litrů alkoholu zajištěného i proto, že obchodník neprokázal zaplacení spotřební daně. Zároveň se odebraly vzorky,“ přiblížila mluvčí královéhradeckých celníků Jitka Fajstavrová.

Rum Tuzemský z likérky VAPA DRINK běžně prodávaný vzor opakovaným kontrolám navíc po nedávné prohibici v příhraničním stánku řadí mezi rizikové potraviny i internetové stránky Státní zemědělské a potravinářské inspekce Potraviny na pranýři.

„Ve výrobku byl zjištěn metanol v množství větším, než připouští příslušná vyhláška,“ uvádějí inspektoři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám