Hlavní obsah

Bankovního lupiče zradila velká láska k dětem

Právo, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Poněkud odlehlejší pobočka České spořitelny v brněnské Křídlovické ulici přitahuje lupiče jako magnet. Letos ji pod pohrůžkou použití zbraně vyloupili již čtyřikrát. Poslední dvě přepadení má přitom na svědomí stejný pachatel. Již dvaadvacetkrát soudně trestaného muže dopadli kriminalisté před dvěma dny poblíž kojeneckého ústavu ve Znojmě. O lupiči se totiž dověděli, že je velmi fixován na své dvě nezletilé děti ve věku jednoho a tří let, které právě v tomto zařízení pobývají.

Lupič přepadl pobočku spořitelny dvakrát po sobě, policie ho dopadla u dětíVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

"Ta pobočka nám připadala už jako zakletá. Předchozí dva pachatele jsme dopadli, ovšem když se tam loupilo 25. července a vzápětí 18. září znovu a bylo skoro jasné, že tentokrát šlo o jednoho pachatele, byla to hodně velká výzva,“ popsal vývoj případu kriminalista Pavel Kříž.

Policisté během pátrání zjistili, že hledaným pachatelem je zřejmě pětačtyřicetiletý muž z Brna, který si za poslední trest, už 22. v životě, odseděl 30 měsíců a koncem června se dostal na svobodu. Během pátrání se ukázalo, že recidivista, který seděl nejen za loupeže a krádeže, ale i za distribuci drog, přepadl bezprostředně po propuštění sázkovou kancelář Fortuna.

S výsledkem, tedy lupem, ale nebyl spokojen, a tak se dvakrát - nejprve 25. července a posléze 18. září - vydal loupit do pobočky v Křídlovické ulici. Tam byl už mnohem úspěšnější a celkem si z těchto tří loupeží odnesl bezmála půl miliónu korun, což považoval za slušný začátek během svého tříměsíčního působení na svobodě.

Vydával se za bohatého podnikatele

„Bohužel z lupu mu nezůstalo nic. Nejprve draze značkově oblékl sebe i svoji družku. Pak si pronajal ve Znojmě luxusní byt a vydával se tam za bohatého podnikatele. Dělal to mimo jiné i proto, aby mu byly svěřeny jeho děti, které jsou v kojeneckém ústavu proto, že se nebyla o ně o patnáct let mladší družka pachatele schopná dostatečně postarat. Mimochodem, tato žena tvrdí, že vůbec netušila, odkud má její přítel najednou tolik peněz,“ uvedl další z kriminalistů Miroslav Klusáček.

Zadržení recidivisty ve Znojmě poblíž kojeňáku si policie předem dobře připravila, protože byly obavy z toho, že pachatel může být ozbrojení. Jeho zatčení však bylo tak rychlé, že se ani nezmohl na odpor. Nyní je už ve vazbě a na setkání s dětmi může zapomenout. Tentokrát mu totiž hrozí až deset let kriminálu.

Loupežná přepadení jsou podle vyšetřovatelů bohužel ve velkých městech stále častějším jevem. V Brně jich evidují na 360 ročně, tedy jedno denně. Na uvedené číslo připadá zhruba 45 přepadených heren. Letos bylo „elpéček“, jak jim policisté říkají už 272 a objasněnost těchto případů je zhruba 55 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám