Hlavní obsah

Žena, která v lese udusila novorozenou dceru, jde na 13,5 roku do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší soud odmítl dovolání dvaačtyřicetileté Ivety Opršalové, která v roce 2009 udusila v Jablonném v Podještědí svou vlastní novorozenou dceru. Platí tak rozhodnutí libereckého soudu, který ženě vyměřil 13,5 roku ve vězení.

Foto: Barbora Silná, Právo

Iveta Opršalová opouští po rozsudku jednací síň libereckého soudu.

Článek

Žena porodila 1. června 2009 v lesním porostu nedaleko Jablonného v Podještědí na Českolipsku. Bezprostředně po porodu nasadila podle spisu novorozenci na hlavičku igelitový pytel a udusila ho. Tělíčko zabalila do igelitového pytle, odnesla domů a uložila do skříně v ložnici. Každý den pak na rozkládající se tělo přidávala další igelitovou tašku, neboť se zápach šířil celým bytem.

Tašku později objevil její druh, který byl otcem dítěte. Tělo zabalené v igelitu muž zahrabal do kompostu, protože se prý domníval, že je to mrtvý pes. Tělo se našlo o několik dní později po anonymním udání. [celá zpráva]

Z výsledků pitvy vyplynulo, že dítě bylo životaschopné a že se udusilo. Žádnou jinou možnou příčinu smrti odborníci nezjistili. Žena opakovaně uváděla, že usmrcení dítěte neplánovala a všeho lituje. Podle soudů se však na takové řešení situace připravovala. V těhotenství nenavštívila lékaře, pro dítě neopatřovala žádnou výbavu.

Žena podle psychologického a psychiatrického posudku netrpí žádnou duševní chorobou. Znalkyně také vyloučily, že by na její chování v době činu měl vliv poporodní stav nebo alkohol, který vypila. Její ovládací a rozpoznávací schopnosti sice byly ovlivněné, ale jen nepodstatně.

Reklama

Výběr článků

Načítám