Hlavní obsah

Podvod s fotovoltaikou za dvě miliardy nevyšel, skupinu stíhá policie

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Protikorupční policie obvinila devět lidí podezřelých z pokusu o podvod za téměř dvě miliardy korun. Měli se dopustit podvodného jednání při získávání licencí na výrobu elektřiny z fotovoltaických zdrojů. Právu to ve středu řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Foto: archiv firem JOYCE CZ, Kyocera a Solag, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Kriminalisté ve spolupráci s Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci zadrželi v úterý celkem osm osob. Následně došlo k obvinění celkem devíti lidí, a to ze zvlášť závažných zločinů podvodu, pokusu podvodu, zneužití pravomoci úřední osoby a přečinu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti,“ uvedl mluvčí.

Protikorupční policie se podle něj začala případem zabývat loni na jaře na základě trestního oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

„Záměrem obviněných mělo být získání licence a následné připojení dvou severočeských fotovoltaických elektráren k distribuční soustavě elektřiny do konce roku 2010, ačkoliv ve skutečnosti obě elektrárny nebyly k 31. prosinci 2010 dokončeny. V následujících 20 letech by totiž žadatelům byla garantována podstatně vyšší cena za výkup takto vyrobené elektřiny než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011,“ konstatoval Ibehej.

Obviněn byl také revizní technik

Část obviněných tvoří podle něj zástupci objednavatelů a zhotovitelů elektráren. Ti podle závěrů kriminalistů podepsali v listopadu 2010 předávací protokoly o dokončení dvou fotovoltaických elektráren na severu Čech, přestože díla byla stále ve výstavbě.

„Protokoly pak byly doručeny na ERÚ jako podklady pro vydání licencí na výrobu elektřiny. Obviněn byl rovněž revizní technik, který na pokyn další obviněné osoby měl v prosinci 2010 provést revizi elektráren. Následně měl vyhotovit nepravdivé revizní zprávy, přestože elektrárny ještě nebyly dostavěny,“ poznamenal mluvčí.

Mezi další obviněné patří podle něj tři pracovníci ERÚ, kteří měli jednak umožnit vydání licencí nedostavěným elektrárnám ještě v roce 2010 a zároveň měli zastavit „řízení o nařízení obnovy řízení ve věci vydaných licencí.“

Provozovatelé obou elektráren by se tak v následujících letech mohli obohatit o téměř dvě miliardy korun. V jednom případě o 869 miliónů korun, ve druhé o 1,01 miliardy korun. Kriminalisté podali ve středu dozorujícímu státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí do vazby tří obviněných osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám