Hlavní obsah

Gang ze Zlínska vydíral podnikatele, maskovali se dámskou parukou

Právo, Jiří Růžička
Zlín

Pět pachatelů stíhají kriminalisté ze zlínského krajského ředitelství Policie ČR v kauze vydírání několika podnikatelů. Vyděrači požadovali 36 miliónů korun po několika podnikatelích za to, že nezveřejní údajné diskreditující materiály.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Původně vedly výsledky vyšetřování k předběžnému závěru, že vše zorganizoval a řídil osmačtyřicetiletý muž z Olomoucka, který měl oslovit dva své známé s neobvyklou nabídkou práce. Potřeboval podle svých slov „vytáhnout peníze z jednoho borce“. Oba kumpány naložil do auta, jednomu z nich opatřil dámskou paruku, kšiltovku, stříbrnou lepicí pásku a stahovací pásky na ruce,“ uvedla mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Jana Macalíková.

Šéf po komplicích chtěl, aby dostali podnikatele z Kroměřížska ven z domu pod záminkou, že se jim na jeho zahradu zaběhl pes. Vylákaného měli spoutat, odvést domů a počkat s ním na výhružný telefonát. Jenže nepočítali s tím, že muž se bude aktivně bránit.

Vyhrožovali ublížením na nejcitlivějších místech

„Nakonec pachatelé utekli zpět do auta a odjeli. Koncem března pak stejný podnikatel a jeho další dva spolupracovníci dostali dopisy. Anonym vyhrožoval, že orgánům činným v trestním řízení, finančnímu úřadu a televizním stanicím předloží kompromitující materiály o trestné činnosti vydíraných. Za nezveřejnění materiálů požadoval anonym 36 miliónů korun,“ sdělila mluvčí.

Aby se podnikatelé nebránili za pomoci policie, vyhrožoval anonym ublížením na nejcitlivějších místech. Dopisy byly doručeny v jeden den a obsahovaly i návod, kam peníze doručit. Předání peněz se mělo uskutečnit 29. března odpoledne na parkovišti u benzinové čerpací stanice za Olomoucí.

„Z trestného činu vydírání jsme již obvinili tři muže. Časem jsme však našli dostatek důkazů, které ukazují, že za celou akcí stál v pozadí ještě někdo další. A to čtyřicetiletý muž z Kroměříže a o sedm let starší muž z Přerovska. Mladší z nich měl jako jediný z celé skupiny přímou vazbu na všechny vydírané podnikatele. Znal se s nimi z dřívějších dob, ale postupně jejich vztahy ochladly. Zatímco podnikatelům se dařilo, on až tak úspěšný nebyl. Ve vydírání pravděpodobně spatřoval možnost, jak se na ně finančně dotáhnout,“ řekla Macalíková.

Vrchní komisař muže obvinil z organizátorství trestného činu vydírání, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám